Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Конфлікт у Матеївецькій громаді: батьки з села Тростянка протестують проти закриття школи

Мешканці села Тростянка Матеївецької ТГ побоюються, що керівництво громади хоче закрити початкову школу в їхньому селі. Батьки виступають проти, адже на створення належних умов в навчальному закладі було виділено чимало коштів, а добиратися до школи в сусідньому селі досить проблематично. Тим паче, вони переконані, що наповнюваність класів з роками зростатиме. Відтак батьки прийшли до Матеївецької сільської ради, щоб відстояти свою школу.

Що про закриття школи думають батьки, вчителі та місцева влада – розповість Інформатор.

“Є школа – є село”

Днями до батьків учнів та дошкільнят у Тростянці дійшли чутки про закриття початкової школи у селі через малу кількість дітей. Мовляв, зараз тут навчається до 20 дітей, а наступного навчального року в 1-му класі може бути лише 1 учень.

Такі розмови вже велися два місяці тому. Але тоді влада запевняла батьків, що школу не збираються закривати.

школа у селі Тростянка

Батьки не готові дозволити закрити школу. По-перше, вони вважають, що тут створені всі умови для навчання дітей і протягом останніх років на це було виділено значні кошти. Зокрема, в школі замінили дах, вікна, двері, встановили теплу підлогу та внутрішні туалети, класи оснащені відповідно до вимог НУШ, шкільне подвір’я облагороджене, а нещодавно тут навіть встановили спортивний майданчик. Водночас батьки розуміють, що укриття школи не відповідає всім вимогам, але готові спільними зусиллями попрацювати над цим.

По-друге, якщо закриють школу в Тростянці, батькам доведеться щодня довозити і забирати дітей зі школи в сусідньому селі Пилипи, що не завжди можливо, або ж діти будуть змушені добиратися самостійно.

По-третє, батьки поцікавилися наповнюваністю класів в наступні навчальні роки і з’ясували, що кількість учнів щороку збільшуватиметься.

Вчителі Тростянецької школи також вважають, що потрібно зберегти навчальний заклад і готові на будь-які умови. Тим паче, вони гадають, що чимало батьків не захочуть віддавати дітей в школу в Пилипах, натомість переведуть навчатися в село Корнич, адже це ближче до міста і тоді кошти на дітей йтимуть в Коломийську громаду, а не Матеївецьку.

Крім того, за словами батьків, влада планує закривати всі початкові школи в громаді, а також дитячий садок.

Що каже місцева влада

21 травня з батьками дошкільнят та учнів Тростянецької школи зустрівся заступник сільського голови Володимир Багайлюк. Він повідомив батьків, що школу не закриватимуть, а лише тимчасово припинять роботу навчального закладу. На це, за його словами, є дві причини – нестача коштів освітньої субвенції та відсутність відповідного укриття.

Учнів початкової школи в Тростянці пропонують перевести в Пилипівську гімназію. Можливо, керівництво громади зможе виділити автобус, який довозитиме дітей до школи в Пилипах. Втім, заступник наразі не був готовий відповісти на всі питання.

Мешканці Тростянки надали керівництву колективний лист-звернення.

Відтак заступник сільського голови пообіцяв батькам розглянути його та організувати зустріч з головою громади та начальницею відділу освіти Матеївецької ТГ.

Інформатор слідкуватиме за розвитком подій. Чи вдасться батькам відстояти школу – читайте в наступних матеріалах.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору