Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Міста, за котрі ми боремось: Калуш відзначає 587 річницю | Історія, фото, відео

За літерами в назві кожного з українських міст чи сіл стоїть енна кількість людей, що творять його історію. Калуш живе у павутині вулиць й площ, зелені й квітів, повз які проїжджали диліжанси, гучні брички, а згодом – пасажирські й вантажні машини на двигунах.

Нині Калушу офіційно 587 років. І ні, це не просто місто, звідки раніше привозили “Калушанку” і не лише місто гурту Kalush Orchestra. Це історичне місто з унікальним обличчям. Одне з сотень тих, за яке ми стоїмо і боремось.

Замість звичних привітань Інформатор Коломия підготував цікаве і пізнавальне про Калуш.

Як і Коломия, Калуш славиться добрим розташуванням. У давнину місто стояло на перетині шляхів зі Східної Європи на Захід, сьогодні (до вже згаданого) додалися прямі сполучення з кількома обласними центрами та пунктами перетину кордону одразу з чотирма державами – Польщею (150 км), Угорщиною (300 км), Словаччиною (300 км), Румунією (240 км).

Перша письмова згадка про Калуш датована 27 травня 1437 року, що була знайдена в 12-томнику Галицьких гродських книг. Там йшла мова про «суд у найближчий вівторок після Трійці з участю королівського чоловіка Драгуша із Калуша проти Митька із Куроша».

Калуш – давнє промислове місто поблизу Карпат. Назва міста, за твердженням місцевої влади, походить від слова «калюжа».

Попри те, що перша друкована згадка про місто датується 1437-м роком (дехто стверджує, 1400-м), насправді життя тут вирувало задовго до цього. Так, деякі джерела згадують населений пункт над покладами солей (1387-й рік). А от археологи зайшли ще дальше й знайшли елементи побуду, датовані ІІІ-ІІ ст. до н. е.

Гордість

Здавна Калуш славиться своїм пивом, солеварінням та дзвонами. До слова, у часі війни місцевий коваль виготовляє дзвони з… гільз.

Детальніше: Продовжує справу братів Фельчинських: Коваль з Кадобни кує незвичайні дзвони

Що ж до солеваріння, то історично так склалося, що Калуш – друге місто у світі, де було відкрито калійні солі. Адже до с. ХVI ст Калуш був селом. Історики вважають, що найбільш важливим фактором заселення цієї місцевості стали якраз поклади солі. Тому саме добування солі лягло в основу однієї з версій щодо назви Калуша.

До слова, сіль – навіть у назві. Науковцям не довелося довго гадати, що спонукало до появи слова «Калуш». Так, назва пішла від слова «калюша», але трактують її як «природне сольове джерело, призначене для добування солі».

1861 року науковий світ дізнався що калійні солі є не тільки у Страсфурті в Німеччині, але й на Прикарпатті.
Доповів про це професор Генріх Розе на зборах Геологічного товариства у Берліні. Експлуатувати калійні солі в Калуші з 1867 року.

Читайте більше: 11 цікавих фактів про Калуш.

Війни й перемоги

У ХХ ст світові війни кардинально змінили життя Калуша. Так, І світова війна – майже вщент зруйнувала населений пункт. Друга – його відбудувала. Відновленню міста варто подякувати не лише українцям, але й євреям та німцям.

Калуш був важливим залізничним вузлом. Продукція калуських калійних копалень тоннами відправлялися лише залізницею.

Читайте більше: Калуська залізниця у полум’ї Другої світової війни: історія родини Сенчуків

Сучасна війна, і якій, не називаючи світовою, насправді вирішується доля не лише України, але й всього цивілізованого світу й оскаженілої росії, Калуш вважається тиловим містом. Тільки давні церковні дзвони вибивають ритм серця містян, коли місто зустрічає полеглих захисників. І їх сотні…

На початку повномасштабної російської агресії – два роки тому – вокаліст гурту “Kalush Orchestra” Олег Псюк з на Євробаченні-2022 звернувся до всього світу зі словами:

Я прошу кожного з вас, будь ласка, допоможіть українському Маріуполю, допоможіть Азовсталі прямо зараз!” — закликав Олег Псюк зі сцени Євробачення в Турині.

Він закликав Європу врятувати Україну, зруйноване російською армією місто Маріуполь і “Азовсталь”. Європа співчутливо мовчала, затягувала надання військової допомоги, якої Україна постійно потребує. Відчуваєте цю ноту болю? Вона є в кожному з нас. Цей етап ми подолаємо, бо жодна війна не тривала вічність. Але нині всупереч темряві й страху, українці тримають оборону. Війна не програна, доки ви не прийняли її в своїй голові. Тому тримаємось і діємо. Бо в ці роки вирішується доля України на десятиліття або й віки, бо ми варті кращого, бо в нас є зміст, є сила і єдність міст, за які ми боремось й поборемо!

Пізнавайте історію Калуша у статтях:

Сучасні фото Калуша

Відео з Калуша

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору