Інформатор Коломия

ВЛАДА

Закриття шкіл у Матеївецькій ТГ: про що говорили батьки, вчителі та керівництво громади на зустрічі

Закриття шкіл у Матеївецькій ТГ: про що говорили батьки, вчителі та керівництво громади на зустрічі

Питання закриття шкіл, де навчається мала кількість дітей, сьогодні обговорюють в багатьох громадах країни. З цим стикнулися і мешканці сіл Тростянка та Кропивище Матеївецької ТГ. З нового навчального року в тамтешніх початкових школах хочуть припинити освітній процес. Більшість батьків не підтримують таке рішення. 28 травня вони зустрілися із керівництвом Матеївецької громади, щоб обговорити це питання.

Про що йшлося – розповість Інформатор.

Минулого тижня батьки учнів початкової школи та дошкільнят у селі Тростянка почали бити на сполох через інформацію про закриття навчального закладу. Вони вирішили висловити своє обурення керівництву громади. До них приєдналися і батьки з Кропивища.

Як раніше стало відомо батькам, початкові школи в Тростянці та Кропивищі мали б закрити через малу наповнюваність, а учнів пропонують перевести в Пилипівську гімназію. Втім, більшість батьків це не влаштовує. Найбільше їх турбує, що маленьким дітям буде складно добиратися до школи в сусідньому селі. Їм потрібно буде їхати на рейсовому автобусі або ж довозити батькам самостійно. Через це учнів можуть віддати навчатися в село Корнич, адже це ближче до міста, а тоді кошти на дітей йтимуть в Коломийську громаду, а не Матеївецьку.

Під час зустрічі голова громади Любомир Веселовський розпочав з того, що мова про закриття шкіл не йдеться, їх хочуть тимчасово “прикрити”. Він зазначив, припиняється діяльність трьох будівель, які належать до Пилипівської та Дебеславської гімназій. Йдеться про початкові школи в селах Тростянка та Кропивище, і дитсадок в Ганневі.

За його словами, це робиться у зв’язку з воєнним станом та обмеження освітньої державної субвенції, з якої фінансують школи.

“У зв’язку з воєнним станом кошти виділяються на фронт і нам обмежили державну субвенцію у фінансуванні таких шкіл”, – каже очільник громади.

Начальниця фінансового відділу Матеївецької сільської ради Надія Зубенко розповіла про фінансування шкіл протягом останніх років.

“У 2022 році держава виділила освітньої субвенції 27 млн 181 тис. Вже в 2023 році формула перерахунку змінилася і було виділено 24 млн 494 тис, при тому що було збільшення виплати зарплатні педагогам. В от в 2024 році, зважаючи навіть і на підвищення мінімальної зарплати і всіх перерахунків, дали 28 млн 552 тис грн, тобто майже так як в 2022 році. Ми писали різні звернення, але відповідь була одна – дофінансування від держави не буде”, – каже пані Надія.

За словами, цьогоріч склалась дуже складна ситуація з утриманням шкіл.

“Цього року всі вчителі брали відпустки без збереження заробітної плати, це нам зекономило 550 тис грн, і з місцевого бюджету змогли спрямувати 223 тис грн. Втім, на даний момент, нам не вистачає ще 200 тис грн, щоб заплатити всі травневі виплати. А в червні та липні потрібні будуть кошти і на відпускні і матеріальні допомоги”, – додала начальниця.

Головна бухгалтерка Матеївецької сільської ради Лілія Чоп розповіла, що незабезпеченість більшості шкіл громади становить по кілька сотень тисяч гривень, і лише два ліцеї мають надлишок коштів.

“Вся ситуація залежить від кількості учнів, оплата праці і розрахунок формули залежить тільки від цього. Найгірша картина зараз склалася в Пилипівській гімназії, де незабезпеченість складає 1 млн грн. Тоді почали шукати в чому причина і зрозуміли, що недостатність випливає з початкових шкіл. На школу в Кропивищі, де навчається 12 дітей, виділили 378 тис грн, а по факту нам потрібно 768 тис грн. В Тростянці навчається 13 дітей, і виділено 409 тис грн, а потрібно 638 тис грн. Це тільки зарплатний фонд без врахування відпускних і матеріальної допомоги. Навіть з усіма заходами економії ми не виходимо на повне забезпечення зарплатного фонду”, – зазначила пані Лілія.

Щодо бюджету громади, то з її слів, загальні видатки річні складають 65 млн грн, з них 52 млн грн – це тільки зарплатний фонд.

Вона додала, що на утриманні за рахунок місцевих коштів знаходяться техпрацівники шкіл і садочків, вихователі, бібліотеки, клуби, школа мистецтв, центр дозвілля, забезпечення пожежної охорони, територіальний центр і апарат ради.

“Закрити ще незабезпеченість педагогічних працівників немає можливості”, – пояснила головна бухгалтерка.

Батьки поцікавилися, скільки коштів вдасться зекономити, закривши початкові школи в Тростянці та Кропивищі.

За словами пані Лілії, як мінімум 700 тис грн зекономиться тільки на зарплатному фонді без врахування матеріальних допомог і відпускних .

Присутнім наголосили, що жодну вчительку не планують звільняти, а лише розподілити навантаження.

“Коли почалася реформа в освіті, постало питання про оптимізацію в освіті. Всі почали бити на сполох, що не буде вистачати коштів відповідно до формули, по якій вираховується зарплата. Тоді розпочалась реорганізація 4 шкіл громади – це Замулинецький ліцей, Матеївецька гімназія, Переривська та Семаківська початкові школи. Тоді теж міг початися опір, але побачили, що в результаті цього отримують діти і вчителі, то зрозуміли, що так буде добре. І результат ми бачимо тепер”, – розповіла начальниця управління освіти Матеївецької ТГ Світлана Головань.

Любомир Веселовський повідомив, що у листі з міністерства зазначається, що у 2024 році тергромади мають продовжувати аналізувати ефективність діючої шкільної мережі та прийняти управлінські рішення щодо формування оптимальної мережі закладів освіти.

Батькам пообіцяли забезпечити довіз учнів до школи автобусом.

На зустрічі були присутні також вчителі опорного закладу Замулинецький ліцей. Вони розповіли, що спершу було важко, адже дітям потрібно адаптуватися. Втім, зрештою учні отримали більше можливостей. В складній ситуації могли більше опинитися вчителі, але тут теж було знайдено вихід із ситуації.

Друга причина закриття шкіл – укриття. Як відомо, згідно вимог, з нового навчального року очне навчання дітей в школах дозволяється тільки за наявності укриття в підвальному приміщенні.

Начальниця управління освіти Світлана Головань повідомила, що оскільки в школах в Тростянці та Кропивищі такого укриття немає, то там можливе лише дистанційне навчання. У батьків виникло питання щодо стану укриття в Пилипівській гімназії. За словами пані Світлани, там планується розширити підвальне укриття, щоб забезпечити очне навчання в дві зміни.

Батьків турбує і доля приміщення школи. До прикладу, протягом останніх років на створення належних умов в Тростянецькій школі було виділено значні кошти, а минулоріч навіть встановили спортивний майданчик.

Голова громади запевнив, що ніхто не забороняє користуватися приміщенням чи відвідувати спортивний майданчик. За бажанням батьків, у школі можна проводити заняття для дітей чи організовувати гурткову роботу. Потрібно тільки знайти спеціалістів.

Прямий ефір із зустрічі:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору