Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Велетенський зуб мамонта прикарпатець хотів поштою переслати до Катару

Велетенський зуб мамонта прикарпатець хотів поштою переслати до Катару

Рідкісний палеонтологічний зразок, а саме зуб мамонта, мешканець Івано-Франківщини вирішив незаконно відправити з України до Катару. Чоловік задекларував його як звичайний металевий виріб вартістю $50.

Деталями від митників ділиться Інформатор.

Відправник із Івано-Франківщини поштою надіслав до Катару цікаву посилку під виглядом металевого виробу вартістю 50 доларів. Однак, замість металевого предмета під час митного контролю міжнародної посилки митники виявили чималу брилу неправильної форми. Для ідентифікації знахідки митники спрямували брилу на експертизу до Національний науково-природничий музей НАН України .

Як визначили експерти, виявлена брила – молярний зуб нижньої щелепи мамонта зі збереженими коренями. Ці зразки нечасто зустрічаються і мають важливе наукове значення. Темний колір зуба вказує на перебування його у вологому грунтовому середовищі.

Знахідки таких зубів цінні для дослідження видової різноманітності мамонтів в плейстоцені України, адже мамонти – типові тварини пізнього плейстоцену України (130-13 тисяч років тому).

На думку експерта, зразок має культурну, наукову, музейну та освітню цінність, зокрема, рекомендується до внесення до музейного фонду України.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було.

По виявленому факту щодо мешканця Івано-Франківщини Київська митниця склала протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Палеонтологічні зразки вилучено.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору