Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Волонтерська діяльність Коломийщини: студентка Євгенія Гудова про свій досвід

Волонтерська діяльність Коломийщини: студентка Євгенія Гудова про свій досвід

Вісімнадцятирічна Євгенія Гудова активно волонтерить вже впродовж двох років. Від початку повномасштабного вторгнення дівчина почала допомагати українцям за кордоном: шукати житло, продукти та все необхідне. Пізніше Женя повернулася у Коломию – плела сітки та крутила сигарети для військовослужбовців у Народному домі. У листопаді 2022 року дівчина побачила новину, що Карітас Коломия шукає волонтерів. Євгенія відгукнулася і до сьогодні вона волонтерить там. 

Інформатор ділиться історією 18-річної волонтерки Євгенії.

Як розпочалася ваша волонтерська діяльність?

Друзі привели мене у Карітас, коли мені було 7 років і до кінця шкільного життя після уроків я навідувалася у дитячий проєкт. Ми їздили у табори та ходили в подорожі.

Я майбутня педагогиня і з початком своєї волонтерської діяльності багато часу проводила з дітьми. Допомагала Святому Миколаю, щоб кожна дитина змогла отримати подарунок, а також брала участь у дитячих проєктах. Я активно займаюся волонтерською діяльністю у різноманітних сферах. Допомагаю на складі пакувати продукти для потребуючих та разом з іншими волонтерами проводили розпис писанок. 

Окрім пакування продуктів та розпису писанок, у яких ще сферах ви волонтерите?

У “Карітас Коломия” вже понад два роки працює соціальний гардероб для вимушених переселенців та місцевих мешканців вразливих категорій. Я допомагаю і там. Найчастіше одяг приносять місцеві мешканці. Ми його сортуємо та розкладаємо по полицях. А також ведемо облік виданих речей, записуємо, хто що собі обрав. У гардеробі працюють вимушені переселенці та волонтери. Ми з щирою турботою ставимося до потреб кожного відвідувача, допомагаючи їм підібрати одяг.

Ви згадували, що реалізували ще один проєкт. Розкажіть, коли ви його реалізували? У чому полягала суть цього проєкту? Хто був залучений до його реалізації? 

1 травня я з Коломийським педагогічним фаховим коледжем провели благодійну акцію “З Великоднем – до Перемоги”. Разом з одногрупниками ми відвідали наших захисників, які перебувають на лікування в Івано-Франківському обласному госпіталі. Кожен воїн отримав великодній подарунок. Ця акція об’єднала людей у прагненні творити добро.

Звідки виникла ідея провести благодійну акцію?

Якось я розмовляла по телефону з своїм дядьком військовим. Він поцікавився, чи досі я волонтерю, і запропонував нам почати відвідувати військових у нашому госпіталі. В інших містах така практика більш розвинута, а у нас, на жаль, не дуже. Так і виникла ідея з благодійною акцією до Великодня.

З якими труднощами ви зіткнулися під час організації цієї акції? Як ви їх вирішували?

Я запропонувала свій задум відвідати військових в коледжі. Бо самостійно це складно було б організувати. Працівники коледжу домовилися про цю подію з госпіталем та залучили студентів. 

Як пройшла зустріч з військовими? Чи є у вас плани щодо наступних зустрічей з нашими захисниками?

Ми принесли нашим захисникам ковбасу, паски і багато різних смаколиків. Більшість військових зі сходу, через це їхні близькі не завжди можуть прийти до них. Ми поспілкувалися з ними і постараємося відвідувати їх на регулярній основі, бо їм це дуже потрібно.

Чи стикаєтеся ви з якимись складнощами у своїй волонтерській роботі? Як ці виклики впливають на вашу мотивацію та бажання допомагати іншим? Що для вас означає волонтерство?

Найважче мені поєднувати волонтерську діяльність з навчанням, але все ж я роблю вибір на користь допомоги. 

Волонтерство – це добро, світло, радість, щасливі люди, яким я допомагаю. Я відчуваю задоволення від усвідомлення, що можу дарувати людям щось цінне. Я насолоджуюся своєю роботою, вона дає мені ресурс. Це моє життя, покликання і я не можу обійтися без цього.

Волонтерство для мене – це можливість змінювати світ на краще, відкривати нові горизонти і відчувати себе частиною сильної та об’єднаної спільноти.  

Чи висвітлюють медіа вашу волонтерську діяльність? Які, на вашу думку, могли б бути наслідки, якби медіа більше розповідали про волонтерство?

Медіа не часто цікавляться моєю волонтерською діяльністю. Проте, висвітлення цієї теми сприяє єднанню людей, налагодженню зв’язків та створенню міцних громад. Медіа можуть підкреслити цю соціальну цінність волонтерства, заохочуючи спільноту до взаємодії та співпраці.

Які типи волонтерських матеріалів, на вашу думку, медіа повинні висвітлювати частіше? 

Історії про волонтерів можуть надихати інших людей долучатися до добрих справ. Я б хотіла почути історію волонтера, чому людина волонтерить, чим саме допомагає та що їй це приносить. Медіа можуть висвітлювати ці історії, бо вони надихають інших людей долучатися до добрих справ. 

Автор статті – Грабна Тетяна

Фото: архів Євгенії
“Карітас Коломия”

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору