Інформатор Коломия

ВЛАДА

Бунт батьків і вихователів: чим закінчилася зустріч під коломийською ратушею | ВІДЕО

Бунт батьків і вихователів: чим закінчилася зустріч під коломийською ратушею | ВІДЕО

Є така народна коломийська прикмета: коли місцева влада починає говорити про недофінансування чи невиконання бюджету, то слід очікувати економії на освіті, медицині й культурі. На медицині вже не зекономиш, а ось освіта уже під питанням скорочення. 

Вранці 30 травня матері дошкільнят разом із працівницями садочка №18, що на вул. Староміській, прийшли до стін Коломийської міської ради, аби дізнатися: чи справді садочок планують закривати. Начальниця управління освіти Марія Козловська пояснила ситуацію.

Інформатор був на цій зустрічі й ділиться важливим.

ЗДО №18 "Ластівка"

Насамперед варто згадати, що це єдиний заклад дошкільної освіти у цьому районі Коломиї. Найближчі до нього:

  • за 25 хвилин пішки у центральній частині ЗДО №9 (вул. Гординського);
  • за 27 хвилин пішки в районі автостанції ЗДО №16 (проспект Грушевського);
  • За 30 хвилин пішки біля міського парку ім. Трильовського ЗДО №19 (вул. Чайковського).

Саме тому звістка про можливі скорочення в освіті спровокує закриття садка або ж закриття кількох його груп збунтувала і батьків дошкільня, і працівників садка.

На зустрічі було багато питань, але вимога одна: нічого не закривати до вересня. Адже тільки наприкінці літа більш-менше точно буде відомо, скільки дітей піде в садочок №18.

Детальніше – у відео:

Нещодавній наказ начальниці управління освіти, згідно якого директори мають повідомити усіх працівників садків, ліцеїв, гімназій, філій та гуртків про можливі вивільнення тільки підсилило напругу.

Детальніше читайте у статті: Три дні, щоб повідомити про можливе звільнення: начальниця управління освіти Коломийської міської ради видала наказ

Садок не закриють, але кількість груп скоротять

Начальниця управління освіти запевнила, що ні цей, ні інші садки міста не закриватимуть, але кількість груп буде скорочено. Це зумовлене зменшенням чисельності дітей, яких батьки записують у цей дошкільний заклад. Відтак декотрі групи будуть закриті, інші – об’єднані (діти різного віку в одній групі). Це в управлінні освіти називають “привести групи до вимог”.

Керівництво освіти стверджує, що міська рада (бюджет громади, – ред) наразі не може собі дозволити утримувати неповні групи.

“Чому міська рада економить на дітях?!”- питають матусі.

Жінки у відповідь закидають: “А бруківку на озері міська рада може собі дозволити?

На це Марія Козловська відповіла однозначно:

“Ні, це не економія на дітях… Це звичайно й зрозуміло. Якщо буде 12 дітей в садку є інші групи, то для чого відкривати для 12-тьох дітей”

У такому випадку групи будуть змішані (різновікові).

Наостанок нагадуємо, що державна освітня субвенція нараховується на учнів загальноосвітніх шкіл, тим часом фінансування дошкільної освіти (садочки) – клопоти місцевої влади. Проте навіть 2022-2023 роках, коли Коломия мала рекордні (мільярдні) надходження до бюджету у ратуші не квапилися подбати про гідну оплату праці вихователям, няням, техперсоналу. Щоправда у деяких ЗДО замінювали дах, ремонтували мережі, разом з батьківськими комітетами проводили ремонти в укриттях та ін.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору