Коломия До сайту

Чому куріння стає привабливим для підлітків?

Електронні пристрої для куріння, які просували як заміну звичним цигаркам й альтернативу, яка здатна допомогти кинути палити, насправді прищеплюють молоді звичку куріння і стають частиною їхнього життя. 

Як формується звичка куріння у підлітків, у якому віці та чи є шанс кинути палити, повідомляє Інформатор покликаючись на колег з Калуша.

На відверту й конфіденційну розмову погодились учні калуських ліцеїв Софія, Христина, Уляна та Марта, Денис, Артем і Вікторія (імена змінено).  Наймолодшим із них — 12 років, найстаршим — 17.

ВІД ЦІКАВОСТІ — ДО ЗАЛЕЖНОСТІ
“Я тоді ще трохи малою була — в п’ятому класі. Не дуже розуміла, що це таке. Але потрапила у компанію, яка курила, і спробувала теж. Мені здавалося, що так я швидше стану “своєю” серед них, — розповідає нинішня семикласниця. — Це була звичайна тютюнова цигарка. І це було огидно: дим якось одразу потрапив мені у легені і стало дуже неприємно. Був кашель. Я після того випадку більше не пробувала”.

“У мене є старша сестра, яка завжди була для мене прикладом для наслідування. В курінні теж. Уперше я спробувала саме в її компанії. Мені було 14-15 років, а їм — близько 17-ти. Це була електронка. Тоді мені не супер сподобалось і я десь рік після того не поверталася до цієї теми. А вже після 16-ти у нашому класі почалась ера куріння… І зараз я курю. Мама про це не знає, а от з тіткою ми курили разом. Це рівень!” — ділиться інша дівчина, Вікторія.

В інших опитаних школярів перший досвід інший: від “друзі казали спробуй — будеш крута” — до “пару разів пробував, але мені не заходить”. Була навіть така відповідь: “Блогери, яких я дивлюся, кажуть, що це — не класно”.

Також підлітки зазначають, що сьогодні кожен із них регулярно перебуває в оточенні, де є курці. І навіть, якщо до вибору не курити ставляться з повагою або ж байдужістю, ти все одно стаєш пасивним курцем.

“Буває, йдеш і тебе переганяє якась особа і тобі прямо в обличчя потрапляє хмара диму, яку вона щойно випустила. Це так неприємно”, — каже Христина.

ДОСТАТНЬО ОДНІЄЇ, ЩОБ ПОКУРИЛИ ВСІ

Практично в кожному навчальному закладі сьогодні є бодай один туалет, у який йдуть, щоб покурити. При цьому основна відмінність електронних сигарет — одна на всіх.

Але ось що про це кажуть калуські школярі:

“Ми собі дозволяємо курити і в класі, коли немає нікого. А що такого? Відчинили вікно трошки і все. Іноді хтось і на уроці може. Це не обов’язково пускати дими на увесь клас. Зробив невелику затяжку і все — ніхто і не помітить. В цьому і “фішка” електронних сигарет: не потрібно нікуди виходити, шукати, чим підпалити, пропитуватись тютюном… Електронні сигарети для мене це про зручність якраз”, — аргументує одинадцятикласниця.

Загалом кабінетна система більшості навчальних закладів побудована так, що третьокласник буде рідко пересікатися з учнем старшого класу, тому, запевняють школярі, вони не “передають” своїх поганих звичок молодшим. Проте, чи це дійсно так — питання все ж дискусійне, адже те, чого діти не бачать у школі, вони бачать щойно виходять з неї.

Ще один цікавим фактом є те, що підлітки дійсно багато говорять, що курити намагаються там, де немає молодших школярів. При цьому — взагалі не говорять про страх чи сором перед вчителями. У багатьох учнів батьки теж курять, але при цьому практично в усіх сім’ях були і є регулярні розмови на тему шкідливості куріння.

БЕЗПЕЧНОГО КУРІННЯ НЕ ІСНУЄ

Не так дано на ринку з’явились електронні сигарети, тому ґрунтовних даних щодо їхнього впливу на організм курців та людей навколо наразі є дуже мало. Також поки немає досліджень про відтермінований вплив на організм цих пристроїв для паління.  Проте, відомо, що при використанні електронних сигарет виробляється аерозоль, що містить низку шкідливих речовин (у тому числі — і специфічних, яких немає у диму звичайних сигарет). Вони є токсичними та можуть спричиняти незворотні зміни в організмі.

У незалежних дослідженнях йдеться, що нікотин, який може входити до складу електронних сигарет, окрім того, що викликає залежність, має інші негативні наслідки для здоров’я: впливає на розвиток плоду під час вагітності, може сприяти виникненню серцево-судинних захворювань, є стимулятором розвитку пухлин та особливо небезпечний для дітей і підлітків, оскільки має негативні наслідки для розвитку мозку та нервової системи.

Зазначається, що небезпечним є і регулярне використання ароматизованих рідин, особливо солодких: багато з цих рідин є подразниками, що призводять до запалення та захворювань дихальних шляхів, можуть сприяти розвитку пухлин, роблять організм сприятливим до вірусних захворювань тощо.

Також не варто забувати про те, що іноді трапляються випадки, коли електронні сигарети вибухають у руках або роті курця, завдаючи серйозних пошкоджень. Відомі й випадки отруєння рідинами для електронних сигарет. Ці питання особливо актуальні для України. Оскільки ринок електронних сигарет не врегульований, досить часто електронні пристрої не мають відповідних сертифікатів якості, а рідини — належного маркування.

ЩО І ЯК ПРОДАЮТЬ?
Нині ринок пропонує кілька видів тютюнових та нікотиновмісних виробів: від класичних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну — до електронних сигарет.

Опитування ВООЗ у квітні 2023 року показало, що найбільш популярними тютюновими виробами в Україні залишаються цигарки.

Проте, ринок ТВЕНів (тютюнові вироби електричного нагрівання) та електронних сигарет зростає. І юні курці частіше віддають перевагу саме електронним сигаретам. Поширеність їх вживання серед підлітків та молодих людей в Україні викликає серйозне занепокоєння. За даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютютну, 18,4% підлітків віком 13-15 років є споживачами е-сигарет. Але це дані 2017 року, тобто на сьогодні ця цифра може бути значно загрозливішою.

“Куріння електронок не можна назвати модою, — каже Денис. — Це вже увійшло у буденність. Цим не хизуються у класі і навіть не обговорюють. У кожного з нас в оточенні є ті, хто не палить взагалі, хто палить дуже сильно і хто вже кинув. Немає віку, коли починають. Немає віку, коли кидають…”

“Куріння — це ще і шлях до нових знайомств. Коли ти потрапляєш у зовсім нове середовище, то курилка точно стане першим місцем, де буде купка людей, з якими ти одразу матимеш причину заговорити…” — переконана Софія.

ДЕ ПІДЛІТКИ БЕРУТЬ Е-СИГАРЕТИ?
Відповідно до українського законодавства, на вокзалах, зупинках громадського транспорту, у ресторанах та інших громадських місцях курити не можна. Заборонено це робити і на території й у приміщенні навчальних чи медичних закладів. Суб’єктам господарювання у разі порушення законодавства загрожує штраф — 1000 гривень (а у разі повторного протягом року порушення — 10 тисяч гривень).

Але, на жаль, законодавча заборона не робить сигарети менш доступними навіть для дітей та підлітків.

“Є три варіанти, як купити, — ділиться 17-річна дівчина. — Варіант №1 (найкращий): ти маєш старшого брата/сестру/друга… і вони тобі придбають. Варіант №2 (гірший): ти купуєш сам у дилерів. Вони є, повірте. І зазвичай це такі самі неповнолітні. Продають через телеграм або й інстаграм. Доставка — навіть на дім, якщо треба. Це не проблема зовсім. Варіант №3 (найгірший): коли ти стоїш під магазином і рандомно просиш, щоб хтось купив. Це трохи принизливо”.

Методи діставання тютюнових сигарет — приблизно такі самі. Більше того — у деяких магазинах їх без проблем продають неповнолітнім. Головне, кажуть школярі, мати куди їх сховати прямо при продавцеві. Щодо ціни будь-якого виду сигарет, то більшість опитаних твердо зазначили, що вони є цілком доступними для дітей та підлітків.

ДЕРЖАВА МАЄ ЗАХИЩАТИ ДІТЕЙ ВІД ПРИВАБЛЕННЯ ДО КУРІННЯ
Відповідно до висновків Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), тютюнова епідемія є однією з найбільших загроз громадському здоров’ю і щороку вбиває понад 8 мільйонів людей у всьому світі. В Україні від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає 130 тисяч людей.

З огляду на це держава має вживати заходів, щоб зменшувати поширеність куріння та захищати дітей та молодь, на яких і націлюють тютюнові компанії тютюнові та нікотинові вироби.

Найбільш ефективним заходом для зменшення поширеності вживання тютюну ВООЗ вважає підвищення акцизного податку на тютюнові та нікотинові вироби. В Комітеті Верховної Ради з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування Інформатору розповіли, що парламент готується це зробити.

“Цінові методи, звісно, здорожчують тютюновий виріб і роблять його непривабливим для молодої людини. Ми пропонуємо підвищити акциз на тютюнові вироби до 120 євро на 1000 штук. Це важливо зробити зараз, адже епідемія теперішнього вживання тютюну та нікотину наростає і вже досягла 38% серед молоді віком 18-29 років та 18% серед дітей віком 13-15 років. Саме підвищення акцизу є найефективнішим методом в цьому напрямку, що відповідає політикам Світового Банку та ВООЗ. Зменшення поширеності куріння в свою чергу послабить тиск на систему охорони здоровʼя і включає всі види тютюнових виробів, адже безпечного куріння не існує”, —  зазначає Лада Булах, народна депутатка, членкиня Комітету з питань здоровʼя.

Та не акцизами єдиними. Ольга Масна, менеджерка з комунікацій експертної ГО “Життя” зазначає:

“Щоб захистити дітей від приваблення до куріння, потрібно діяти, а точніше протидіяти тютюновій індустрії, яка полює на них. Зокрема, на рівні законодавства має бути повністю заборонена реклама та просування тютюнових і нікотинових виробів. Крім того, необхідна посилити заборону продажу тютюну та нікотину виробів через інтернет. А відтак — і контроль та відповідальність за порушення цієї норми, бо на сьогодні Закон України не дозволяє продавати алкоголь та тютюн в інтернеті, але, як ми бачимо, все це — у відкритому доступі, зокрема і для дітей. Ну, і звісно, необхідно інформувати як дітей, так і дорослих про небезпеку новітніх тютюнових та нікотинових виробів”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com