Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Скарби Коломийщини: Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Нижньому Вербіжі. Фоторепортаж

За могутніми кронами дубів та лип на схилі пагорба ніби заховалася справжня архітектурна окраса села Нижній Вербіж – старовинна дерев’яна Церква Різдва Пресвятої Богородиці. Це місце, де панує особлива атмосфера, і виникає відчуття, ніби час зупиняється. Цю святиню варто розглядати неквапливо, адже її велич надихає та заспокоєю.

Інформатор мав нагоду відвідати церкву Різдва Пресвятої Богородиці у Нижньому Вербіжі і ділиться короткою історією цього храму та фоторепортажем.

Понад два віки в західній частині села Нижній Вербіж, що під Коломиєю, на схилі пагорба стоїть п’ятиверха дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці. Це видатна пам’ятка архітектури та монументального мистецтва. У червні 2013 року святиня була включена у список світової спадщини ЮНЕСКО разом з іншими дерев’яними церквами карпатського регіону. З 7 вересня 2023 року храм знаходиться під тимчасовим посиленим захистом цієї організації. Церква була збудована без цвяхів.

За переказами старожилів, в центрі села, на пагорбі, в давнину був чоловічий монастир, який був спалений татарами. Саме на цьому місці розташовані давні храмові споруди: дзвіниця і церква.

Храму Різдва Пресвятої Богородиці – 216 років. Її збудував Григорій Семенюк, який за легендою був опришком Довбуша. З історії села відомо, що в 1747 році релігійна спільнота під керівництвом провізора Григорія Семенюка та на кошти опришків Довбуша й сільської громади побудували дзвіницю. Будівництво храму з невідомих причин розпочато значно пізніше – в 1756 році й тривало 52 роки. Будівельні матеріали на будівництво громада доставляла з села Княждвора, а будували церкву гуцульські майстри за проектом і задумом Григорія Семенюка. У 1812 році цісар Франц І нагородив майстра малою золотою медаллю.

“Найясніший пан, австрійський цісар Фердинанд у зв’язку з будівництвом церкви нагородив Григорія Семенюка золотою медаллю “За заслуги””, – писала 1812 року «Gazeta Lwowska».

Відтак Григорій Семнюк вписав славну сторінку в історію села, прожив 114 років і був похований біля церкви, де й досі є його могила.

П’ятикупольна дерев’яна церква була покрита ґонтою та за своєю неповторною архітектурною красою не мала аналогів на Прикарпатті.

Поруч із церквою збудована дзвіниця. У ній збереглося все, зокрема й дзвони. Про це розповіла жителька села Нижній Вербіж Ганна Ласійчук – родичка Григорія Семенюка в п’ятому поколінні – у коментарі Суспільному.

“У складі цих дзвонів є срібло. Це — так само частина того опришківського скарбу. Коли була Друга світова війна, дуже багато металу давали на переплавлення, і частина дзвонів зникла. 20 років тому у нас була реконструкція всередині церкви. Ремонтували підлогу, і коли почали зривати старі дошки, під тетраподом знайшли два втрачені дзвони. Ті люди, які ховали їх, забрали зі собою цю таємницю в могилу”, — розповідає Ганна Ласійчук.

Також на території біля храму розташований будинок в якому раніше жив священник.

Вигляд церкви до 1939 року. Фото з www.allegro.pl

У міжвоєнний польський період бані церкви покрили бляхою. В радянський період церква деякий час була зачинена.

“Колись була така “мода” всі церкви перекривати бляхою. Переважно храми були гонтами або чимось іншим покриті. З часом вони втрачали захисну функцію, і тому багато церков на Прикарпатті й Гуцульщині були “вбрані” в бляху. Вимогою ЮНЕСКО було приведення церкви до того стану, коли була побудована”, — сказав голова Нижньовербізької громади.

За його словами, проєктно-кошторисну документацію сільрада виготовила, але грошей на роботи у бюджеті громади немає.

Під час відновлювальних робі завдяки старанням майстрів збережена первинна зовнішня форма куполів святині, а також при внутрішній роботі збереглись в неушкодженому стані іконостас та давні ікони. Щоправда, парафіяни, вочевидь, вирішили додати краплю сучасності та поставили під церквою пластикові сміттєві урни і килимки, які дещо не вписуються в загальний вигляд храму.

Недалеко на південь від старої церкви громада села Нижній Вербіж збудувала муровану церкву.

      

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору