Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що можна зробити, аби інтернет вдома працював під час вимкнень світла

Наразі ситуація у енергосистемі нашої країни продовжує бути складною, тож графіки погодинних вимкнень знову повернулися у буденне життя українців. Та, якщо підлаштувати під них прибирання вдома чи прогулянки не так складно, то залишатися без інтернету в час війни виявилося не легко.

Час, у який за вашою адресою вимикають електроенергію, можна провести за улюбленим заняттям, з друзями чи навіть організувати романтичну вечерю. Але для сучасної людини важливо залишатися у контексті новин, підтримувати зв’язок з рідними. Крім того, чимало українців сьогодні працюють віддалено, тож вільний доступ до інтернету для них необхідний.

То як забезпечити роботу роутера під час планових вимкнень?

Роздача мобільного Інтернету

Одним з найпростіших способів забезпечити ваш комп’ютер чи ноутбук інтернетом під час вимкнень є роздача мобільних даних. Після того, як світло зникло, оператори мобільного зв’язку підтримують роботу мережі, тож ви можете спробувати використати телефон у якості модему й підключити ПК чи планшет до нього. У налаштуваннях вашого телефону знайдіть режим «Точка доступу» чи Personal hotspot, тут ви можете встановити на нього пароль, аби лише ви змогли використати свій інтернет. А далі включить її та під’єднайти інший пристрій через Wi-Fi. Та маємо попередити, що під час використання такого способу акумулятор телефона розряджається швидше. Якщо ви бачите, що сигнал занадто слабкий, то можна придбати підсилювач, або спробувати національний роумінг, тобто, використати мережу іншого оператора без додаткової плати та зміни номера.

Для цього треба в налаштуваннях телефону обрати «автоматичний вибір мережі», або ж вручну налаштувати іншу доступну мобільну мережу.

Заживлення роутера

Якщо ви все ж не хочете використовувати дорогоцінний мобільний інтернет, спробуйте заживити роутер, щоб користуватися інтернетом під час вимкнень. Для цього можна використовувати павербанк, портативні зарядні станції (Екофлоу) чи генератор. Останні два варіанти є досить дороговартісними.

У випадку генератора важливо дотримуватися правил безпеки, під час роботи не тримати його у закритому житловому приміщенні, адже він може виділяти шкідливі речовини.

Що ж до павербанків, то важливо переконатися у його ємності, адже чим більшою вона буде, тим довше ви зможете живити свій роутер. Також варто пам’ятати, що часто потрібно мати два павербанки (для роутера і другий для оптичного термінала).

Оптичний домашній інтернет (GPON)

Одним з найсучасніших методів забезпечення роботи інтернету під час вимкнень є пасивна оптична мережа доступу, ще її називають технологією GPON. Головною перевагою оптичного інтернету над іншими варіантами є енергонезалежність. Така мережа має пропускну здатність до 1 Гбіт/с. До неї можна підключати одразу кілька пристроїв й це не повпливає на надійність використання.

Під час підключення інтернету ви можете уточнити у свого провайдера, чи використовує він технологію GPON, якщо так – то вам дуже пощастило. Як правило, постачальники інтернету дбають про те, щоб живлення з їх боку було навіть під час відключень, тож вам буде потрібен лише спеціальний пристрій (ONU термінал), який отримуватиме трафік.

Серед переваг оптоволокна є:

  • стабільність та висока пропускна здатність;
  • мінімальний ризик ураження струмом;
  • енергонезалежність та безперервний доступ до мережі.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі? Звертайтесь: kl.informator@gmail.com

Нагору