Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Історія загадкового мосту, який винирнув біля обмілілого Дністра

Історія загадкового мосту, який винирнув біля обмілілого Дністра

Через зменшення рівня води у Дністрі, на його притоці Ушиці на Хмельниччині винирнув старовинний бетонний міст, вистелений бруківкою. У місцевих мешканців та істориків  існує багато версій його походження. 

Інформатор розповість історію невідомого затопленого моста, посилаючись на BBC News Україна.

Як зазначає Олег Демчук із міжнародного агротуристичного кластера “Дністер 1362”, на лівій притоці Дністра Ушиці раніше проводили змагання з підводного мисливства. Коли аквалангісти пірнали, вони бачили там величезну споруду, проте не знали, що це.

Спочатку припускали, що цей міст часів німецької окупації, адже 7 липня 1941 року селище Стара Ушиця та навколишні населенні пункти під час Другої світової війни зайняли німецькі війська. Є припущення, що міст звели німці задля зручності пересування військ і техніки. Але у Староушицькій територіальній громаді, старожили села Липи чули від своїх батьків, що міст стояв ще до німецької окупації, і навіть до Жовтневої  революції в 1917 році.

Для рибалок із села Липи, поблизу якого стоїть міст, його поява не стала великим сюрпризом. Місцеві у своїх соцмережах діляться спогадами, як до 1981 року, поки міст не затопили в зв’язку з будівництвом Дністровської ГЕС, вони на ньому рибалили. Однак, староста села каже, що міста з’являється раз в рік. Старші люди пам’ятають, що мостом точно їхала німецька техніка.

Ще до 1938 року про міст не було жодної згадки. Немає про нього згадок і в німецькій пресі, зазначає Олег Демчук.

“Міст через річку Ушиця викликав великий інтерес не лише в журналістів, а й місцевих істориків та краєзнавців. Доєдналися працівники архівів з Кам’янця та Хмельницького”, – каже Демчук.

Дослідники висунули три версії походження.
Перша версія – міст побудували наприкінці ХІХ століття ще в часи російської імперії

Друга версія – це могло статися у 1940 році, коли до срср приєднали Буковину і міст, розташований в трикутнику Ушиця-Дністер, був важливою точкою для логістики.

Третя версія – його могли побудувати угорські сили технічного забезпечення. Угорці були союзниками німців у Другій Світовій війні і, можливо, що саме вони розробили і побудували цей міст.

“Усі були здивовані конструкцією мосту, як бруківка так довго витримала під водою і не зруйнувалася, і що це взагалі були за технології. Тому з-під води виникла загадка”, – розповідає Олександр BBC News Україна.

Скільки часу можна буде помилуватись мостом – невідомо, але скоріше за все ще це буде недовго. Адже, рівень води у водосховищі на Дністрі понизили штучно, щоб завантажити Дністровську ГЕС, яка допомагає балансувати енергосистему після російських атак. ГЕС наростила виробництво електроенергії, якої не вистачає країні, а для цього треба більше води.

Дістатись до загадкового мосту можна автівкою, наступним маршрутом: 

А також з міста Хмельницький їздять автобуси в сторону села Липки, де і знаходиться міст.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору