Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як Коломия сприйняла “дикуна” і чому Олексій Гнатковський мав внутрішній дисонанс щодо комедії під час війни | ВІДЕО

Як Коломия сприйняла "дикуна" і чому Олексій Гнатковський мав внутрішній дисонанс щодо комедію під час війни | ВІДЕО

7 червня у міському палаці культури “Народний дім” Олексій Гнатковський дав 3-годинний виступ у форматі найпопулярнішого бродвейського one man show “Про що мовчать чоловіки або Дикун Forever”. 50% доходів від вистави перераховують на підтримку “Фонду України”. Під час виступу Олексій Гнатковський зробив авторський відступ й розповів про свої дії в лютому 2022-го й особисті мотиви лишатись в умовах війни грати вистави, в тому числі й комедії.

Повідомляє Інформатор.

Наше покоління не готували до війни. Не вчили відмежовувати особисті драми від національних (і чи варто то робити?) Не пояснювали і те, що життя триває, навіть коли тобі наскільки тобі складно, тривожно й боляче. Тому-то сміх для сучасного українця став якоюсь рідкістю… совісно дозволити собі навіть моментний гумор, коли довкола стільки лиха.

Мабуть, з цих причин відомий актор, франківець Олексій Гнатковський зробив авторський відступ у виставі “Про що мовчать чоловіки або Дикун Forever”. Розповів, як тільки почалась війна, пішов з друзями у військомат.

“Частина з наших пішли на фронт, частину – лишили. Зрозумів, що треба щось робити… Я почав займатися волонтерською діяльністю. І не думав, що взагалі буду грати на сцені. Кожен раз, коли виходжу на сцену, для мене це… Просто розумію, що місце всіх чоловіків – на фронті… Ми купували бронежилети, організовували евакуацію дітей у Франківськ. І тут продюсери цього шоу кажуть: “Олексій, давай грати цю виставу”. Я кажу: ” Ви що ненормальні? Це брєд грати цю виставу! До речі, це комедія якщо що… Я не розумів, як грати комедію, коли зараз стільки біди, сліз, горя. В мене в самого в сім’ї дуже багато рідних на фронті…”

Олексій Гнатковський розповідав, що брати з його родини воюють: пройшли Маріуполь, Азовсталь, полон…

Як і чому все ж таки наважився повернутися до професії та грати у виставі дивіться у відео.

“Дикун”, який співставив статі. Як це сприйняла Коломия?

Від початку вистави, Олексій Гнатковський наголошував на прірві сприйняття, яка існує між чоловіками й жінками. З аргументами, сценками й діалогами. Спершу підкупив жіночу аудиторію, потім спробував довести, що у жіночій логіці багато алогізмів. Та врешті визнав, що “прекрасна половина людства” (даруйте за архаїзм) – то рушій прогресу. Адже жінка між варіантами “ТАК” або “НІ” зазвичай обирає третій.

Так, чоловіки здебільшого мовчать, коли жінки в пориві гніву називають їх “козлами”… Мовчать про потребу особистого простору, мовчать на рибалці, мовчать, коли їхні кохані запитують “Про що ти говорив з другом”. Та часом чоловіків прориває…

“Дикун” – сукупність поширених рис чоловіка від печерної доби і донині. Часом сильний, часом – абсолютно непрактичний (або ж навпаки позбавлений зайвих клопотів?)

Скептики можуть розцінити деякі моменти у “Дикуні” як сексистські. Особливо гостро сприймається стандартне бачення жінки, як емоційної, несамостійної шопоголічки. Таке, зокрема прочитується в уривку, де Олексій класифікує чоловіків як мисливців, а жінок – як збирачок.

Але на противагу цьому в цьому шоу ви знайдете дуже глибокі думки: жінка здатна знайти систему між зовнішнім світом й власними відчуттями. Це швидше про інтуїцію й природну емоційність, прагнення до гармонії та краси.

Словом, “Про що мовчать чоловіки або Дикун Forever” – це продукт монологу про зрозумілі речі й намагання знайти глибші мотиви. Якщо бути точнішим, то це one man show (жанр моноспектаклю в стилі стендап).

“Про що мовчать чоловіки” – це спроба коміка Роба Беккера знайти відповіді на вічні питання, часом навіть риторичні.

Коломийська публіка сприймала виставу вдячно. Але не кваптеся засуджувати глядачів (серед яких 95% були жіночої статі) за регіт чи гучні оплески. В залі було чимало дружин захисників, самих військовослужбовців, волонтерів.

Спершу сміх в умовах війни був якимсь вимушеним, обережним, ніби совісно дозволити собі моменти втіхи в такі темні часи. Та хвилина за хвилиною і монолог Гнатковського знайшов щирий відгук. Коломияни впізнавали себе чи своїх коханих, вигукували ремарки, а Гнатковський досить вправно підхоплював й імпровізував.

Тривала моновистава біля 3 годин з коротким антрактом.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору