Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Незабуті: 10 років тому загинув військовий льотчик з Коломиї Олександр Козолій

Незабуті: 10 років тому загинув військовий льотчик з Коломиї Олександр Козолій

14 червня 2014 року під час заходу на посадку в аеропорту Луганська терористами був збитий військово-транспортний літак Повітряних Сил ЗСУ. В результаті катастрофи загинув весь особовий склад десанту та екіпаж літака, в тому числі й Олександр Козолій з Коломиї.

В цей день Інформатор згадує історію Героя.

Козолій Олександр Володимирович народився 29 травня 1984 року в місті Уссурійськ Приморського краю (нині – рф). У 1993 році з батьками переїхав в Україну. Проживав у Коломиї, навчався у школі №9. Захоплювався футболом та риболовлею. На вибір Олександра стати військовим вплинув приклад його батька, який все життя віддав армії. У 2004 році закінчив Васильківський коледж військово-повітряних сил з відзнакою.

З червня 2004 року служив в авіаційній частині А3840 у м. Мелітополь Запорізької області.

З червня 2009 року — старший бортовий авіаційний технік авіаційного загону авіаційної ескадрильї 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних Сил ЗС України, гвардії старший лейтенант.

З весни 2014 року брав участь в Антитерористичній операції на сході України. Вже у березні того року Олександр літав в Луганський та Донецький аеропорти, був старшим бортовим техніком військово-транспортного літака Іл-76 МД.

14 червня 2014 року близько 1:00 ночі військово-транспортний літак ІЛ-76 МД Повітряних Сил Збройних Сил України при заході на посадку на аеродром міста Луганськ, був підбитий терористами із переносного зенітно-ракетного комплексу. На борту літака знаходилось 40 військовослужбовців 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу літака, в тому числі і гвардії старший лейтенант Козолій. В результаті катастрофи, весь особовий склад десанту та екіпаж літака загинув.

25 липня 2014 року Олександра Козолія разом з дев’ятьма членами екіпажу літака Іл-76 поховали в одній могилі на Новому кладовищі міста Мелітополь.

У Героя залишились дружина, донька, батьки та сестра.

Олександр Козолій нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно) Указом Президента України № 543/2014 від 20 червня 2014 року.

30 вересня 2014 року в місті Коломия на фасаді ліцею №9 відкрито меморіальну дошку Герою. 12 червня 2015 року в місті Мелітополь на території військової частини А3840 було відкрито меморіал екіпажу літака Іл-76 МД, серед яких ім‘я гвардії старшого лейтенанта Козолій.

Герою 14 серпня 2014 року посмертно присвоєно звання почесного громадянина міста Коломиї.

Пам’ятний знак Олександру Козолію на стометрівці у Коломиї

Вічна пам’ять і слава Олександру…

Нагору