Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що робити, якщо зустріли змію?

Що робити якщо зустріли змію?

З настанням літа все більше людей обирають відпочинок на природі, водночас в цей період більш помітними й активними стають плазуни. Відтак зростає і ймовірність зустріти змію. 

Інформатор розповість, що робити, якщо ви зустріли цього плазуна на природі.

Що варто знати, щоб не вкусила змія?

У випадку, коли ви зустріли змію, навіть якщо вона не отруйна, — ні в якому разі не чіпайте її та відійдіть далі, даючи їй можливість втекти. Більшість укусів стається не через “агресію” змії, а при свідомій спробі людини вбити або ж впіймати її.

Наприклад, якщо гадюка шипить – це не тому, що вона “зла”, а тому що налякана. Шипіння змій — це аналог нашого крику від страху. Людина. як і будь-яка велика тварина для гадюки – потенційна небезпека, і якщо вона надто близько, змія вже не зможе втекти та буде вимушена захищатися.

Часто змії використовують “тактику непомітності” та сидять нерухомо, допоки небезпека не мине. Якщо до змії наблизитись на “критичну” відстань, то вона почне захищатись. Саме тому в потенційних місцях, де може мешкати змія (ліси, угіддя або території з високою травою), потрібно ходити виключно у закритому взутті та в довгих штанах, щоб зменшити можливість укусу.

Але що робити, якщо змія вже вкусила? 

По-перше, не панікуйте. Адже, паніка — найбільший ворог у будь-якій надзвичайній ситуації. Зазвичай укус змій, в тому числі й гадюк, не  є смертельними.

Після того як вас вкусила змія, слід очікувати погіршення самопочуття у найближчі пів години. Найчастіші симптоми – це слабкість, запаморочення та нудота, крім того, на місці укусу утворюється набряк.

Якщо невеличка змія вкусить здорову дорослу людину, то прояви отруєння будуть слабкими або ж взагалі відсутні. Однак, у будь якому разі перше , що слід зробити – це негайно поїхати в лікарню або медичний пукнт. Також, якщо є можливість, то карще прийняти протиалергійний препарат та пити воду невеличкими порціями.

Що не варто робити, це терти чи якось торкатись місце укусу, адже такі дії можуть призвести до пошкодження вже йтак ураженої тканини та ще швидшого розповсюдження отрути по організму. Ні в якому разі не можна й передавлювати вкушену кінцівку, а навпаки, слід зняти все, що може перетискати судини, особливо перстні. Адже, коли набряк розвинеться, зняти їх вже буде майже неможливо.

Поширеним міфом є, що після укусу змію потрібно відсмоктати отруту, але такі дії можуть спричинити набряк слизової ротової порожнини та горла.

Тож ми нагадуємо про необхідність дотримання правил особистої безпеки при перебуванні на природі та про дії, які треба виконувати, якщо раптом вас вкусила гадюка.

У першу чергу медичні працівники мають поставити крапельницю з детоксикуючим розчином людині, яку вкусила змія. Зазвичай цього цілком достатньо, яка навіть при тяжкому отруєнні покращує самопочуття. Набряк може залишатись ще декілька днів.

Пам’ятайте, під час зустрічі з цим плазуном найкраще рішення — дати їй втекти або ж обійти на безпечній відстані. Намагатися схопити змію або, наприклад, дратувати її гілкою дерева — це свідомо наражати себе на небезпеку. Будьте обачними та відповідальними перед довкіллям!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору