Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Сонячний та тепловий удари: як надати допомогу потерпілому

Сонячний та тепловий удари: як надати допомогу потерпілому

Тривале перебування під сонцем може бути небезпечним, однак не менш ризикованим може бути перебування в приміщеннях з високою температурою повітря. 

Інформатор розповість, як надати допомогу потерпілому у випадку сонячного або ж теплового ударів.

Сонячний удар – це тепловий стан, спричинений тривалим впливом прямих сонячних променів, що призводить до нездатності організму регулювати свою внутрішню температуру. Цей стан виникає, коли життєво важливі органи перегріваються, що може призвести до тяжких наслідків для здоров’я.

Тепловий удар – це стан, за якого стрімко підвищується температура тіла. Зазвичай тепловий удар є наслідком довготривалого перебування в приміщенні з високими температурами, а також в окремих випадках через надмірну фізичну активність, під час якої організм перегрівається.

Симптоми теплового та сонячного ударів

Відчуття спраги, головний біль, запаморочення, нудоту, блювоту, швидку пульсацію, гарячі та сухі шкірні покриви та навіть втрату свідомості – все це симптоми теплового удару. Однак, якщо ви відчуваєте сплутаність свідомості, високу температуру тіла (понад 39°C) та нудоту, то це швидше всього сонячний удар.

Сонячний удар може викликати розширення кровоносних судин мозку, що призводить до можливих ускладнень у нервовій системі. Проте, у разі теплового удару порушується природна терморегуляція організму, що може призвести до втрати рідини.

Як допомогти потерпілому? 

Перша медична допомога у випадку сонячного та теплового ударів є однаковою. Потрібно:

  • Перейти чи перенести особу, що має ознаки перегрівання та початкові симптоми, у прохолодне місце;
  • Зняти зайвий одяг, особливо послабити тугі речі;
  • Якщо особа зомліла, варто розмістити її лежачи, обережно підняти ноги;
  • Якщо постраждалий у свідомості, дати попити прохолодної води;
  • Помити обличчя, комірцеву ділянку шиї прохолодною водою;
  • Прикласти вологий рушник до голови, шиї;
  • Включити кондиціювання кімнати чи автомобіля.

Як уникнути перегрівання?

Декілька рекомендацій щодо захисту від сонця та зменшення ризику перегріву:

  • Обмежте час перебування під палючим сонцем, особливо в пікові години дня (зазвичай це між 10:00 і 16:00).
  • Носіть легкий, вільний одяг світлих тонів, щоб зберегти тіло прохолодним;
  • Використовуйте сонцезахисний крем широкого спектру дії з SPF 30 або вище, щоб захистити шкіру від шкідливого ультрафіолетового випромінювання;
  • Підтримуйте водний баланс, вживаючи достатню кількість води протягом дня;
  • Уникайте або обмежте споживання алкогольних напоїв та кофеїну, оскільки вони можуть сприяти зневодненню організму, що посилить фактор ризику;
  • Робіть перерви в затінених або кондиціонованих приміщеннях, щоб дати можливість вашому тілу відновитися після теплового впливу.

Сонячний та тепловий удари є досить небезпечними і несуть загрозу для життя. Розпізнавання симптомів та вміння швидко надати першу медичну допомогу може врятувати потерпілого.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору