Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коли найдовший день 2024 року: дата літнього сонцестояння

Коли найдовший день 2024 року: дата літнього сонцестояння

Цьогоріч літнє сонцестояння припадає на 20 червня, що є дещо раніше, аніж зазвичай. Пов’язано це з тим, що 2024 – високосний рік. 

Інформатор розповість про традиції та прикмети цього дня.

Сонячний диск, рухаючись екліптикою, досягає Північної крайньої точки. Саме в цей момент Сонце перебуває найдальше від небесного екватора, що і є причиною того, що світловий день триває найдовше, а ніч найкоротше в році. Однак, в Південній земній півкулі відбувається зворотне явище.

В Україні цього дня Сонце встане о 4:46 і зайде о 21:13. Тривалість дня буде 16 годин і 27 хвилин, а ніч – 7 годин 33 хвилини.

День літнього сонцестояння мав особливе значення для наших предків у часи язичництва. Адже, був пов’язаний з багатьма ритуалами, які вважалися надзвичайно важливими. Наприклад, на літнє сонцестояння не можна:

  • лаятись, обзивати інших людей та згадувати минулі образи;
  • носити темний та зношений одяг;
  • піднімати будь-які предмети із землі;
  • нешанобливо ставитися до природи, топтати траву і рвати квіти, смітити.

В українських народних віруваннях сонцестояння вважається сприятливим часом для творчості, саморозвитку, духовних практик та ворожінь. Вважається, що в цей день можна відчути сильний приплив натхнення, подолати страхи та позбутися шкідливих звичок.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору