Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На бульварі Лесі Українки оновили скульптуру Матері Божої

Роман Захарчук спільно з подружжям з Коломиї провели реставрацію скульптури Матері Божої, що на бульварі

Біля скульптури Діви Марії вглибині скверу на бульварі Лесі Українки часто зупиняються перехожі, аби попрохати заступництва вищих сил у моменти скрути…

Проте з роками скульптура втратила первинну красу: потемніла, місцями осипалися, а прохід до неї закривало гілля. Навесні відновлення скульптури організувала й профінансувала звичайна коломийська родина. Реставрацію очолив відомий митець з Коломиї Роман Захарчук.

Інформатор ділиться доброю історією.

Раніше скульптура була покрита була вапном. Час і природні умови залишили свій відбиток на білосніжному відображенні Діви Марії. Проте знайшлися у нашому місті небайдужі люди, чиїми стараннями і скверик на бульварі, й сама скульптура стали охайними.

Коштом і стараннями сім’ї коломиян, які побажали залишитись інкогніто, скульптуру очистили, поґрунтували та покрили алкідною фарбою на гумовій основі.

Всі роботи проводилися під фаховим керівництвом автора скульптури Діви Марії, відомого коломийського митця Романа Захарчука. Власне, за реставрацію рук та обличчя Богородиці взявся сам автор скульптури.

Алею до Богородиці упорядкували: підстригли живопліт з туй, зарості, загалом довкола також навели лад.

Калина, висаджена 2002 року

До слова, тут також росте калина, висаджена у 2002 році за ініціативи КУНу на честь матерів загиблих за волю України героїв. Тому чимало матерів нинішніх захисників Батьківщини приходять на це місце помолитися.

Та роботи ще не завершені повністю. На черзі – оновлення сходинок до постаменту. Активісти з Коломиї сподіваються на підтримку місцевої влади.

Читайте також: Цісарський променад й алея Вольності: історія бульвару Лесі Українки в Коломиї

Довідково

Роман Захарчук – заслужений художник України, член Національної спілки художників України та Коломийської асоціації мистців. А віднедавна ще й почесний громадянин міста Коломия. Таке звання отримав за працю у культурному, мистецькому, історичному наповненні середовища міста низкою монументальних та сакральних пам’ятників.

Він народився 10 вересня 1961 р. у Коломиї. Закінчив школу №2, а в Косові — технікум народних художніх промислів. У 1980-і рр. навчався у приватній студії живописця В. Зарецького в Києві. Живе у Коломиї. Працював керівником дитячої художньої студії, художником-оформлювачем, розписував церкви на Галичині.

Роман Захарчук

Роман Захарчук

Зокрема Роман Захарчук є автором низки монументальних та сакральних пам’ятників:

  • “Жертвам сталінських репресій”, 1999р;
  • “Різдво”,  2000р. у Музею писанкового розпису
  • “Ангели”, 2005р біля кляштору;
  • “Сотник Гамалія”, 2005р.;
  • “Воїнам УПА”, 2008р.;
  • “Мойсей”, 2008р.;
  • “Початок”, 2012р.;
  • “Мирослав Симчич”, 2023р.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору