Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Зелені свята: походження свята й традиції

Зелені свята: походження свята й традиції

Свято Трійці відзначається на 50-ий день після Великодня. В українській традиції Трійця є частиною Зелених свят, які тривають поминальної суботи перед Трійцею та до Дня Святого Духа.

Інформатор розповість про походження свята і звичаї на цей день.

Після воскресіння Ісуса Христа на 50-ий день апостоли та жінки-мироносиці зібралися разом. Як раптово зчинився шум, вогонь зійшов з неба та в образі полум’я осів на кожному, хто був на зустрічі. Всі присутні сповнилися Святим Духом. Згодом, апостоли вийшли й почали говорити про господні діяння на різних мовах, хоча до того їх не знали. Офіційно це свято в церкві з’явилося у 381 році на II Вселенському соборі у Константинополі.

Свою назву свято Трійці отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів і позначає появу Всевишнього в усіх трьох іпостасях, як святої Трійці: у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина та у вигляді Бога-Святого Духа. Зеленим це свято теж стало не випадково, адже за легендою, земля навколо пророка Мойсея зацвіла тоді, коли Господь передав йому святі скрижалі. А також зеленню був прикрашений будинок, в якому Святий Дух зійшов на апостолів.

На Зелені свята заведено прикрашати галузками липи свої домівки. За дохристиянськими віруваннями це листя допомагало душам родичів потрапити в домівку. Потім їх використовують як оберіг для дому, висушують для цілющих відварів, розкидають по полю для гарного врожаю або ж залишають під подушкою для здоров’я та міцного сну.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору