Інформатор Коломия

ВЛАДА

Чому в Коломийську міську раду набирають стажерів | Відео

Чому в Коломийську міську раду набирають стажерів | Відео

В середині червня Коломийська міськрада оголосила набір на одномісячне стажування для студентів 3-6 курсів, опісля дехто отримає роботу. Міський голова переконує, що одне із завдань міської ради – готувати кадри. Тим часом Закон України ” вимагає закінчену освіту та стаж не менше 2 років. 

Що розповів очільник Коломийської громади на червневому брифінгу щодо набору стажерів у міськраду? Розповість Інформатор.

Богдан Станіславський переконує, що таке стажування було в міськраді Коломиї ще у 2021 році:

“Після цього декілька людей з того стажування уже працюють дехто вже і в декрет пішов” (сміється – ред.)

Нагадаємо, стажування студентів (віком від 18 до 23 років) почнеться з 1 липня.

“Пріоритуючі – випускники коледжів, ВУЗів, бакалаврат, хтось може магістратуру… Обмежень немає”, зазначає голова Коломийської міськради.

Зараз триває прийняття заявок. Стажування студентів буде поділено на два етапи: ознайомчий і практичний.

“Два тижні спочатку будуть таких вступних, ознайомчих, – деталізує Богдан Станіславський, – потім по результатах цього тесту ми могли би в наступні два тижні взяти на роботу, щоб вони відчули і отримали зарплату. По результатах ми будемо пропонувати працювати в міській раді, бо я з багатьма мерами говорив і це така прийнята практика, що дуже часто міська рада є першим робочим місцем. Бо якщо ми говоримо чи юрист, чи економіст, чи спеціаліст, якщо він піде до приватника, не завжди хтось готовий брати і вчити. Хоча зараз це теж робиться”.

Голова Коломийської громади переконаний, що міська рада має вчити спеціалістів і стати таким першим робочим місцем

“На це є різні причини: по-перше, міська рада не дає такі великі зарплати, як може дати приватний сектор. Це є завдання міської ради готувати кадри, тих, хто вже вивчився. Готувати їх до життя”, – завершив мер.

Звучить незле, тим більше в такий спосіб міський голова за бюджетні кошти здобуде собі часткову прихильність серед молоді та ще й має шанс вирішити кадрову проблему.

Адже у ратуші саме зараз дуже бракує фахівців: у травні-червні чимало фахівців звільнилося з Коломийської міської ради. Комусь урізали до мінімуму надбавки і преміальні, комусь – знайшли заміну. Про це читайте згодом на нашому сайті.

Крім того, вже відомі випадки, коли влада Коломиї, аби звільнити з посади вдається до дій, які можуть бути розцінені як бюрократичний тиск. Зокрема начальниця секретаріату Коломийської міської ради позиватиметься до суду щодо незаконного звільнення.

Детальніше у статті: Інакомислячих звільнити будь-якими методами? Начальниця секретаріату Коломийської міськради йде до суду | Публічна заява

Є два але

Національне агентство України з питань державної служби вимагає від кандидатів на посаду в органах місцевого самоврядування вищу освіту не нижче ступеня магістра, спеціаліста, а також стаж роботи на службі в органах місцевого самоврядування, на посадах державної служби або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше 2 років.

Згідно Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” кандидат на посаду службовця місцевого самоврядування без попереднього досвіду і з диплому бакалавра може претендувати на посаду ІІІ категорії (спеціалісти).

Але у Коломийській міській раді зафіксовано і винятки: до прикладу похресник Богдана Станіславського Дмитро Копильців був прийнятий на роботу в ратуші у липні 2022 року не маючи жодної закінченої вищої освіти. Диплом бакалавра Дмитро отримав за рік і одразу став начальником, відповідаючи за інвестиції Коломиї.

Детальніше: Хресний батько по-коломийськи

А тому можна припустити, що на деякі моменти закону коломийська влада таки готова закрити очі, тому Інформатор радить коломийському студентству податися на стажування у Коломийську міськраду. Теорія, яку дають коледжі й університети – то добре, але практика все ж дає кращі знання й розуміння, як працює місцеве самоврядування.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору