Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Гірські мандрівки Лесі Українки теренами Карпатських гір

З творчої біографії геніальної поетеси Лесі Українки відомо, що ще з юності вона марила тим, щоб здійснити кругосвітню подорож. В рамках її пізнання світу особливе місце займають мандрівки Карпатами. 

Інформатор розповість про гірські мандри великої поетеси.

Визначним роком подорожей горами для Лесі Українки став 1901 рік. Адже, саме тоді вона вперше протягом кількох місяців лікувалась серед чистого повітря та природи Карпат.

Перед своєю подорожжю в Карпати, Леся завітала в Чернівці до Ольги Кобилянської, де досвідчений лікар пан Ангаух порекомендував їй поїхати на санаторне лікування у високогірне село Буркут. Тоді там працювала приватна водолікувальна санаторія, де поетеса провела наступні 5 місяців.

З Чернівців жінка вирушила у Вижницю, село в якому вона вже встигла двічі побувати. Згадуючи про свої подорожі околицями Вижниці, вона писала, що із високого гірського перевалу Німчич, несподівано побачила вражаючий сонячний блиск чистих вод Черемоша в селі Ростоки.

В одному зі своїх листів Леся пише до Івана Франка з проханням зустрітись з ним в Криворівні, під час своєї поїздки з Вижниці в Буркут. Рухаючись на двокінному фіакрі, дорогою з Вижниці до Жаб’є, Леся Українка та Климент Квітка зробили свою першу зупинку на ночівлю в одному з гуцульських сіл, під назвою Яворів, в домі священника. Після ночівлі, вони рушили на високий Буковецький перевал, де вперше побачили найвищі хребти Карпат: Чорногірський, Ігрецький та хребет Кострич.

Вже 23 липня 1901 року вони приїхали в село Жаб’є – найбільший сільський населений пункт в Австро-Угорщині на той час. Там письменниця зустрілась із жінкою, яка орендувала в держави «Заклад купелевий» в Буркуті. Саме в цьому санаторії потім проживала Леся Українка.

Після прибуття на місце призначення, геніальна поетеса у своїх листах описує живописність навколишніх смерекових лісів і полонин та красу затишної сонячної долини, у якій заховалося високогірне село Буркут в Гринявських горах.

“В Буркуті клімат Карпатських гір рівніший, ніж в більшості санаторій Швейцарії. Повітря тут замітно инакше, ніж в долині. Я таке тілько раз в Криму на Ерікліку почувала. Тут повітря якесь прозоре і легке, але не різке. Я тут чогось краще бачу і дальше”, – писала Леся Українка.

Село Буркут розташоване неподалік від гори Піп Іван Чорногірський, третього за висотою «двотисячника» Чорногірського хребта. В своїх листах, Лариса Косач пише, що клімат у Гринявських горах м’ягкий, він дещо подібний до клімату Кримських гір.

Поселилась Климент Квіка та Леся Українка в дерев’яному будинку місцевого лісничого. Того літа Лесі Українці вдалось настільки оздоровитись, що вона разом з Климентом Квіткою піднялась на гору Луковиця, яка висотою 1505 м над р.м.

Матеріали взято з сайту НПП “Верховинський”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору