Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Суд над військовим у Косові: збитки за два розпиляні буки оцінили у понад півмільйона гривень

Суд на військовим у Косові: збитки за два розпиляні буки оцінили у понад півмільйона гривень

Косівський районний суд розглядає справу бойового медика 74 батальйону 102 бригади тероборони Івана Палійчука, який розпиляв два буки. Військовому інкримінували незаконну рубку лісу, що карається позбавленням волі на 4 роки. На судове засідання по цій справі 2 липня прийшли десятки побратимів чоловіка.

Деталями ділиться Інформатор Коломия з матеріалу Репортера.

Іван Палійчук був демобілізований і в серпні минулого року звернувся до сільської ради села Бабин щодо дозволу на заготівлю дров. Оскільки село – не газифіковане, взимку люди опалюють будинки дровами.

Минуло 2 місяці, але дозволу від сільради чоловік так і не отримав. Восени вдарили морози, тож потрібно було обігрівати хату, де також проживає дружина з 1 групою інвалідності. Тоді пан Іван пішов до лісу, де розпиляв два буки. За його словами – вітроломи.

Як зазначається, до поліції надійшов анонімний дзвінок, після якого чоловіка розшукали в лісі 5 працівників поліції та задокументували правопорушення на місці. Не заперечуючи нічого, Іван Палійчук написав пояснення.

Дрова та бензопилу у військового конфіскували. За висновком інженерно-екологічної експертизи – сума збитків за два буки з діаметром пня у 56 см – 567 тис грн.

“У селі немає газу. Хтось ховається від мобілізації і заготовляє дрова повним ходом. Ми з сином відвоювали по півтора роки на нулі. Я розпиляв два буки і мене карають по повній програмі”, – говорить Іван Палійчук.

Чоловік каже, що слідчі обіцяли на словах, якщо він усе підпише і визнає свою провину, покарання буде мінімальним. Втім, справу передали до суду.

Івана Палійчука обвинувачують за ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України. Його загрожує 4 роки позбавлення волі, які можу замінити на умовний термін через те, що чоловік є учасником бойових дій.

Щоб підтримати й вимагати справедливого рішення, на судове засідання прийшли приблизно 50 побратимів пана Івана і його сина, який також був бойовим медиком у 10-й ОГШБр.

Іван Палійчук свою вину визнає частково. Каже, згоден, що пилив два повалені вітром буки на дрова, бо просто не мав іншого виходу. Але вважає, що штраф за два дерева – завищений.

Свідки на судове засідання  не зʼявилися. Суддя постановила спершу вивчити письмові докази. Відтак, наступне судове засідання призначили на 11:00 1 серпня.

“Згідно із законом, суд приймає як обвинувальний, так і виправдальний вирок. Ми спеціально всіх запросили у зал суду. Ви все чуєте”, – звернулася до присутніх на засіданні побратимів суддя Марія Крилюк.

Вона запевнила, що розгляд справи буде детальним. Зокрема, потрібно вияснити, чому два буки оцінили в таку велику суму.

Після засідання Іван Палійчук з побратимами відправились до Косівського райвідділу поліції. Там до них вийшов спершу начальник слідчого відділення, заступник начальника поліції Володимир Боєчко. А після довгих перемовин – і слідчий Володимир Сенчук, який оформив документи на незаконну рубку.

Військові вимагали, аби слідчий попросив вибачення за те, що не допоміг Івану Палійчуку, не підказав, як зменшити покарання.

“Ви обіцяли, що допоможете, якщо ми все підпишемо. Ми на все погодилися, а ви навіть ніде не вказали, що ми з батьком – військовослужбовці. Майте хоч трохи поваги. Тепер татові дають 4 роки умовно. Що ми маємо робити? – говорить до слідчого син Іван.

Володимир Боєчко у розмові з людьми запевняв, що його підлеглий все зробив за законом, а питання зняття чи призначення покарання – це справа суду.

Побратими Івана Палійчука запевнили, що готові приходити на кожне засідання і навіть в більшій кількості, аби відстояти справедливість.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору