Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Свідчення очевидців трагедії Маріуполя ірландець привіз до Коломиї

Свідчення очевидців трагедії Маріуполя ірландець привіз до Коломиї

Історії жертв російської агресії, з якими доля звела ірландського краєзнавця Джона Коннорса, увійшли до книги “Маріуполь. Місто горя і страху”. 

Про що ця книга і чому автор, який ще три роки тому знав про Україну так мало, нині переймається російсько-українською війною? Про це розповість Інформатор.

 

Вдруге зустрічається з коломиянами ірландський краєзнавець Джон Коннорс. Цього разу він презентував у Музею історії міста Коломия свою нову книгу, присвячену Маріупольській трагедії.

Маріуполь до повномасштабного втручання був чудовим, комфортним для життя і праці містом. Нині місто Марії відоме на увесь світ як трагічна сторінка протистояння вільного світу кремлівським загарбницьким планам з його найогиднішими і найбільш жорстокими проявами – тортури полонених, обстріли колон евакуйованих, риторика шовінізму й залякування ядерною розправою. Гуманітарна катастрофа, голод, хвороби й смерть, смерть… Понад 20 тисяч людей загинуло у Маріуполі під час боїв за місто у 2022 році за даними Української Гельсінської спілки.

До теми: Міський голова Коломиї поклав у приклад відбудову окупантами Маріуполя і бачить у війні “великі можливості”

Трагічні історії оборони Азовсталі, розповіді очевидців трагедій у Маріуполі, свідчення захисників дали поштовх до створення низки фільмів та текстів про цю сторінку російсько-української війни.

Джон Коннорс сам ніколи не бував у цьому місті. Він один із тих європейців, які до військового втручання росії в Україну сприймав Україну як пострадянську країну. До прикладу, не знав, що Київ – столиця України,  а ще, хочу давно колись бував в Одесі, та гадав, що то російське місто. Три роки тому, як зізнається Джон Коннорс, він й чути не чув про Львів й гадки не мав, що життя приведе його в Коломию.

Проте все змінилося від перших новин про те, що росія готується втрутитися в суверенну Україну і перейнявся долею українців. В пам’яті сплили картини, які Джон бачив у 90-х у тодішній Югославії. Замість міста – руїни та прапор.

“І я себе запитав, чи та людина, яка встановила там прапор пишалася своїми діями? Потім зустрів біженців у потязі й чув їхні розповіді… Зґвалтовані жінки, поранені чоловіки, люди, які втратили все. І це змінило моє життя назавжди. 28 років минуло, але я досі не можу спати через ці спогади”, – розповів Джон Коннорс.

Тому-то ірландський краєзнавець перейнявся війною в Україні. Жахіття війни росії проти України Джон Коннорс почув і побачив від людей, які евакуювалися до Ірландії і на той час знайшли прихисток у його домі. Саме на ґрунті особистих історій, записах, розповідях, щоденних споминах була написана Джоном Коннорсом книжка про життя в умовах війни – «Маріуполь».

Одна з історій у книзі – про жінку, яка вела щоденник у Маріуполі, невдовзі жінка загинула внаслідок військового втручання Росії. Джон отримав копію того щоденника й розповів це у своїй книзі.

Ці тексти важливі для світу як свідчення історії України у протистоянні антигуманній, антидемократичній, наскрізь аморальній росії. Адже на плацдармі нашої Батьківщини сьогодні насправді триває бій між пролюдським та антилюдським, між конструктивом і деструктивом. Зрештою, між свободою і загарбницькою тоталітарною системою.

Info

Ірландський краєзнавець Джон Коннорс народився в маленькому селі Боррісолі в регіоні Тіпперері в Ірландії. Він є одним із засновників “Тіпперері в десятилітті революції”, групи місцевих істориків, які поділяють пристрасть до збереження пам’яті про тих, хто боровся і помер за Ірландію, роблять це чесно і справедливо.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору