Інформатор Коломия

ГОРОДЕНКА

На Городенківщині облаштують меморіал з єврейських надгробків, які знайшли під час демонтажу радянського памʼятника

У селищі Чернелиця, що на Городенківщині, в центрі селища під час демонтажу радянського монумента знайшли приблизно 100 мацев (єврейський надгробок у формі вертикальної кам’яної плити). Тепер з них планують створити меморіал.

Розповідає Інформатор з посиланням на Суспільне.

Понад 70 років плити пролежали під бетоном й були основою для східців до радянського пам’ятника. Голова громади Іван Скрип’юк розповів журналістам, що місяць тому меморіал вирішили демонтувати, аби на його місці облаштувати алею пам’яті тих, хто загинув у страшній війні з окупантом.

А під час робіт тут знайшли приблизно сотню мацев, які були повернуті надписами донизу. Тож спершу люди подумали, що це плити з вапняку. Та виявилося, що мацев там було чимало – вивезли приблизно вісім тракторних причепів, приблизно 100 штук.

На деяких надгробках можна роздивитися надписи, малюнки та кольорову фарбу. Директор єврейської громади в Івано-Франківській області Ігор Перельман зазначив, що ці плити були на могилах людей різних професій: медиків, фармацевтів, ремісників. Найстарішу мацеву датують 1770 роком.

До початку 40-х років XX століття в Чернелиці жили 50 єврейських родин. У селищі досі можна побачити будинки, в яких мешкали євреї, а також стіни синагоги та кладовище, на якому вціліли нижні частини мацев. Саме тут, на цвинтарі, планують облаштувати меморіал із надгробків, які знайшли в центрі селища.

Найближчими днями почнуть оглядати мацеви, щоб зрозуміти, які з них потребують реставрації. А проєкт планують виконати до кінця літа 2024 року.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору