Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як захиститися від спеки та жаркого сонця? ТОП-7 корисних порад

Протягом тижня в Україні прогнозують аномальну спеку, максимальна температура вдень може становити 35-38°С. Крім того, рятувальники повідомляють про надзвичайну пожежну небезпеку. У ці дні варто бути особливо уважними до власного самопочуття й якомога менше часу проводити під палючим сонцем.

Інформатор Коломия ділиться добіркою порад, які можуть допомогти вам краще перенести спеку.

Намагайтеся без потреби не виходити на вулицю

Палюче сонце може погано вплинути на людський організм, тож, якщо у вас немає особливих потреб, намагайтеся не виходити з дому (найбільша сонячна активність з 11 до 17 години). Та, якщо все ж вам потрібно на вулицю, одягайте просторий світлий одяг, в ідеалі з натуральних тканин та на довгий рукав. З собою не забувайте взяти головний убір чи парасольку та негазовану воду. Також на вулиці обирайте шлях, де є багато тіні.

УФ-індекс

Пoказник рівня ультрафіoлетoвoгo випрoмінювання (УФ-індекс) можна моніторити на сайтах прo пoгoду чи в дoдатках. Якщо ви бачите, що індекс 6 і вище, то це може бути небезпечним для шкіри й oчей. Перед виходом на вулицю нанесіть на відкриті ділянки шкіри сонцезахисний крем, найефективніший захист від засoбів з пoміткoю “ширoкий спектр” абo “захист UVA/UVB” з SPF 30 і більше на етикетці.

Обирайте правильні сонцезахисні окуляри

Окуляри це не лише аксесуар, під час спеки вони захищають очі та шкіру повік від агресивної дії ультрафіолету. Поширена помилкова думка, що чим темніша лінза, тим більше ви захищені. Натомість переконайтеся, що вибрані вами сонцезахисні окуляри мають УФ-фільтри. Обирайте окуляри, які мають етикетку “100% захист від УФ-променів” або “UV400”.

Вживайте “легкі” страви

Під час спеки намагайтеся їсти “легку” їжу: овочі, фрукти, відварені рибу та птицю. Бажано повністю вилучити зі свого раціону жирні, гострі та смажені, які підвищують температуру тіла. Заборона поширюється й на солодкі страви. Харчуватися за спекотної погоди варто менше, але частіше, не залишаючи свіжоприготовлену їжу на потім. Будьте обережними з продуктами, які швидко псуються, особливо під час вимкнень світла.

Не пийте солодкі напої та алкоголь

Не забувайте пити достатню кількість води, навіть якщо не відчуваєте спрагу. Всього не менше 1,5 л рідини на день, маленькими ковтками. Серед рекомендованих напоїв: вода із соком лимона, теплий зелений чай без цукру, компоти й морси. Уникайте вживання алкоголю, в тому числі пива, а також і різних солодких газованих напоїв. Вони не тільки не втамовують спраги, а й уповільнюють обмінні процеси в організмі.

Уникайте переохолоджень

Під час жаркого дня може здатися, що сильне охолодження – найкраще рішення, та насправді різкий перепад температури може негативно вплинути на організм. У приміщенні з кондиціонером не знижуйте температуру повітря нижче 22⁰С. Якщо на вулиці 35 градусів, у кімнаті має бути 27-28 градусів. В ідеалі температуру потрібно знижувати потижнево. Перший тиждень – 28 градусів, другий – 25-26 градусів, третій – 22 градуси. Головним джерелом проникнення гарячого повітря до приміщення є вікна, тож вдень їх краще зачиняти та завішувати шторами світлих відтінків. Відчиняти вікна найдоцільніше рано вранці та на ніч, коли температура повітря знижується.

Тренування під час дня

Ніколи не тренуйтеся в пікові години спеки (11-17:00). В цей час температура навіть в тіні є достатньо високою, аби нашкодити. Одяг для тренувань в спеку має бути легким, світлого кольору та гарно виводити вологу. За один-два тижні організм адаптується до нових погодних умов. Також можна розділити тренування на коротші, але робити їх частіше у найменш спекотний час.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору