Інформатор Коломия

АВТО

Ходити по “обочині” пропонує головний комунальник Коломиї: капремонт вул. Едельвейсів не враховує безпеку пішоходів

Ходити по "обочині" пропонує головний комунальник Коломиї: капремонт вул. Едельвейсів не враховує безпеку пішоходів

Капремонт вулиці Едельвейсів у Коломиї витягне з місцевого бюджету 15, 8 млн грн. Тепер тут зможуть всмак розігнатися автівки, серед яких чимало великогабаритних. А для пішоходів рух вулицею перетвориться на лотерею: зіб’ють чи ні. Місцеві мешканці викликали на розмову головного комунальника Андрія Радовця, але толку з перемовин нема. 

Інформатор розповість про все за порядком.

Як тільки мешканці приватної забудови в районі вул. Едельвейсів побачили свіжий асфальт біля своїх будинків – тиха радість змішалась з обуренням. Вони просили цього ремонту 30 років, аж тут – на третьому році війни це сталося. Зараз фірма-підрядник “ПБС” поклала перший шар асфальту. Та біда, що на відрізку від крутого повороту біля кринички і до вказівника “Мічуринець” дорожнє полотно суттєво звужене.

“Нам обіцяли, що тут буде мінімум 6 метрів ширина, а по факту – менше 5 метрів. Як будуть їхати дві автівки, тим більше від повороту, то розминутися буде непросто. А пішоходам у цей час куди тікати?”, – зауважують жителі вул. Едельвейсів.

А тепер уявіть, що має робити у цей час має робити людина з дитиною у візку. Тікати чи стрибати у канаву? Або ж, може, сподіватися на диво?

Саме це було головним у претензіях мешканців вул. Едельвейсів на зустрічі з начальником управління комунального господарства Андрієм Радовцем.

Читайте до теми: Без коментарів: головний комунальник Коломиї знову втік з місця роботи через запитання журналістки

Запис прямого включення з цієї зустрічі:

“Тут має бути ширина 4,5 м, – починає пояснювати Андрій Радовець. – Пройдена експертиза..”

Та місцевий люд перехоплює, аби нагадати ( чи то пак, повідомити, адже головний комунальник Коломиї – не місцевий):

“Тут цегельний завод є! Сюди постійно їздить великогабаритний транспорт, ліс возять на пилораму…”

“Ну, по-перше, тут робота ще не завершена, ми зараз стоїмо на тільки після нижнього шару асфальту (наразі на вулиці застелили лише перший шар асфальту ред.). Ще будуть облаштовуватися обочини. Тут будуть обочини по півметра”, – каже Андрій Радовець.

Коломияни перепитують: з гравію? Таки з гравію… А як по доріжках півметрової ширини з гравію можна проїхати дитячим візком?

Його заступник і головний інженер УКГ Віктор Волошенюк додає, що тротуарів тут не передбачено.

Так само, як і асфальтування заїздів воріт:

“Кожен житель сам робить. У місті Коломиї за останніх 10 років зроблено 100 доріг і ніде ніколи нікому не робили. Жителі самі собі…”, – обґрунтовує  начальник УКГ Андрій Радовець.

Та раптом начальник комуналки звертає розмову в інший бік:

“Можемо піти інакшим шляхом. Можемо викликати земельників і з’ясувати, як так утворилось, що кожна хата, кожне подвір’я має різну відстань…”

Але люди не вгавали: ширина дороги була 6 м, для чого її зменшили? Комунальники ж перекладали відповідальність на проектантів – ФОП Гринишин. До слова, проектно-кошторисну документацію замовляє управління комунального господарства і оплачує ці роботи за податки мешканців громади.

А залишки асфальту, які засвідчують, що дорога була до ремонту ширшою, начальство УКГ вперто називає узбіччям. Та врешті визнають, що у радянські часи були інакші нормативи.

“Є профіль дороги. Дорога не може йти ширше, потім різке звуження, потім знову ширше”, – каже Андрій Радовець.

І звучить це більш ніж дивно: як не може таке бути, якщо в результаті цього капремонту так і є?  Адже на ділянці від вулиці Моцарта і до повороту на цегельний завод начальники комунального господарства, разом з проектантами і підрядниками створили саме таку ситуацію?

Далі гурт взявся оглядати канави і сперечатися, як то мало б бути і як є по факту.

На конкретне запитання, чи можна розширити асфальтове полотно хоча б на 60 см комунальники відповіли однозначне “Ні”.

Врешті комунальники пообіцяли розглянути ймовірність встановлення “лежачих поліцейський”. Скоро на вул. Едельвейсів буде ще один шар асфальту, а узбіччя засиплять щебенем в рівень з профілем дороги.

Попри те, що ця зустріч не мала практичних результатів для безпеки пішоходів на оновленій вулиці Едельвейсів, мешканці подякували.

Комунальники пообіцяли зробити по-максимуму, аби людям було добре. А як буде насправді – розповість Інформатор.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору