Інформатор Коломия

ВЛАДА

Куди ховатися? Досі не всі школи і садки Коломийської громади мають укриття. Що каже влада? | ВІДЕО

Куди ховатися? Досі не всі школи і садки Коломийської громади мають укриття. Що каже влада?

За перші два роки повномасштабної війни влада Коломийської громади, маючи в розпорядженні близько 2,5 млрд в бюджеті, не спромоглася вирішити проблему із облаштуванням укриттів у школах та садочках. Нині ж перед навчальними закладами новий виклик, адже перечікувати повітряні тривоги за двома стінами більше не можна. 

Як у Коломиї та селах громади збираються підготувати укриття у закладах освіти до навчального року 2024-2025 – розпитував Інформатор у міського голови та начальниці управління освіти.

Міський голова визнає, що для того, аби забезпечити школи і садки укриттями часу обмаль:

“Липень-серпень — підготовка до освітнього процесу, — заявив Богдан Станіславський. — Найбільший виклик – це укриття, бо де немає укриття, то поблажок не буде”.

У Коломийській громаді є 11 закладів загальної середньої освіти та 20 закладів дошкільної освіти. Проте з нового навчального року школярі й дошкільнята міста більше не зможуть перечікувати повітряні тривоги за двома перестінками своїх навчальних закладів.

“В минулому році вийшла постанова міністрів, яка забороняла використовувати укриття, так звані дві стіни. Від того часу потужності наших укриттів не забезпечувала навчання в одну зміну…. — каже начальниця управління освіти Марія Козловська. — Тому ми для деяких дітей облаштували укриття дві стіни. На даний час вони уже не діють і ми займаємось тим, що думаємо, находимо, винаходимо можливості облаштовуємо нові укриття, заключаємо угоди”.

Зокрема начальниця освіти повідомила, що найбільше проблем з укриттями є у селах Коломийської громади.

Відео з брифінгу 10 липня:

Попри те в ратуші мають надію, що у співпраці з батьківськими комітетами влада приведе до пуття ПРУ. Богдан Станіславський зауважує, що кошти виділені і для освіти, і для культури, але є одне але… Це кошти для придбання матеріалів. Тому навчальні заклади будуть проводити роботи власними силами.

“Попередньо виглядає, що ми маємо запустити усі заклади, але тут буде робота і батьків, і старост, і колективу”.

Відтак у деяких селах Коломийської громади діти з педагогами під час повітряних тривог йтимуть до підвалу церкви, у інших – перечікуватимуть в небезпеку у підвалах приватних осель сільських домогосподарств.

Тим часом щодо стану укриттів самої Коломиї міські урядники переконують, що ситуація з ПРУ не така складна, як у селах.

Начальниця управління освіти переконана, що всі інші заклади освіти забезпечені укриттями, хоча й …. “не в повній мірі”.

Про те, як планують вирішити проблеми укриттів у Коломиї, Саджавці, Іванівцях, Шепарівцях, Раківчику і Воскресінцях – читайте згодом на сайті Інформатор Коломия.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору