Інформатор Коломия

ВЛАДА

В яких селах Коломийської громади нема укриттів для дітей | Бачення влади, як подолати проблему

Якщо в Коломиї в закладах освіти кращі чи гірші укриття здебільшого є, то у селах громади проблема значно глобальніша.

Де ховатимуться з нового навчального року під час тривог діти Саджавки, Іванівців, Шепарівців, Раківчика та Воскресінців? Своє бачення виходу з цієї ситуації розповів міський голова й начальниця управління освіти на нещодавньому брифінгу.

Інформатор ділиться важливим.

Передусім нагадаємо, що у 2024-2025 році школярі й дошкільнята разом з колективами закладів освіти не можуть укриватися за двома стінами. Такі приміщення більше не вважаються безпечними у разі загрози з неба.

Читайте до теми: Куди ховатися? Досі не всі школи і садки Коломийської громади мають укриття. Що каже влада? | ВІДЕО

Саджавка

Було облаштоване укриття на 1-му поверсі школи і зараз воно вже не підходить. Відтак влада Коломийської ТГ планує допомогти з облаштуванням підвалу церкви.

“Там є підвальне приміщення, яке дороблять, – стверджує начальниця управління освіти Марія Козловська. – Виділений для управління культури 1 млн грн, вони будуть освоєні і буде облаштоване укриття. Це через дорогу від школи, діти зможуть там укриватися”

Є нюанс, адже шлях до укриття пролягає через не просту дорогу. Це автошлях, яким женуть на великій швидкості в напрямку Яремче, Буковелю чи далі на Закарпаття. Не секрет, що швидкісного режиму в населеному пункті дотримуються не завжди.

На це зауваження голова громади сказав, що педагоги будуть регулювати перехід.

Другий нюанс – Богдан Станіславський зазначає, що фінансувати виконання робіт міськрада не може, бо “казна не пропустить”.

Через управління культури можуть закупити матеріали для підлоги, опалення, ремонту електромереж. А провести самі роботи мають так званим господарським методом:

“Батьки, активісти, місцеві мусять долучитися, якщо вони хочуть, щоб школа працювала”, – зауважив міський голова Богдан Станіславський.

Іванівці

У Іванівецький філії теж було відсутнє укриття. Раніше тут діти укривалися за двома стінами.

“Зараз є під клубом та сільською радою підвальне приміщення, міська рада виділяє кошти. Планується облаштувати там укриття, потрібно приблизно 300 000 грн, але там вистачить місця для всіх дітей школи та дошкільнят.

Шепарівці

У Шепарівцівській школі немає укриття і немає підвалу поблизу.

Місцеві жителі, розповідає начальниця управління освіти, погодились надати свій підвал і гараж, який знаходиться у підвальному приміщенні. Саме ці площі у приватному дворі в ратуші планують використати як прихисток для дітей.

“Люди самі облаштовують (укриття, – ред). Буде заключено договір ми зможемо там укривати своїх дітей”, – переконана Марія Козловська.

Раківчик

Тут велика проблема. Адже у місцевій школі нема протирадіаційного укриття (далі – ПРУ). Поряд є укриття, але воно не придатне для використання. До того ж – не здатне прихистити всіх учнів школи, адже розраховано лише на 20 осіб.

Проте поблизу є приміщення овочесховища.

“На даний час буде зроблено об’їзд,  буде перевірено ДСНС та іншими службами чи воно придатне… Тоді будемо думати, як там забезпечити укриття”, – зауважила Марія Козловська.

Воскресинці

Нещодавно, кажуть у ратуші, був огляд укриття у Воскресінцях. Там є ПРУ для 50 дітей. Проте у школі на даний час навчається близько 150 дітей і ще 15-20 дітей – у садочку.

Відтак представники влади Коломиї шукали інші варіанти. Кажуть, наразі є три приватні приміщення з великими площами у підвалі.

“Їх також має обстежити комісія, аби надати дозвіл, – пояснює ситуацію начальниця освіти. – Якщо дадуть дозвіл, то будемо з господарями домовлятися…”

А чого так?

Загалом місцева влада декларує, що у селах з укриттями ситуація критична: там практично немає укриттів.

“Липень-серпень — підготовка до освітнього процесу, — заявив Богдан Станіславський. — Найбільший виклик – це укриття, бо де немає укриття, то поблажок не буде”.

Логічне питання: як Коломиї з бюджетом за 2022-23 рік близько двох з половиною мільярдів не спромоглася привести до ладу укриття для закладів освіти???

Скільки ж треба ще грошей для того, щоб привести укриття у всіх навчальних закладах Коломийської громади? На це питання однозначної відповіді міський голова не готовий дати. Зазначив тільки, що “кошти виділили ті, які треба, аби доробити…”

Начальниця управління освіти сказала, що це зараз “неможливо сказати через те, що кожен раз є різні постанови”:

“І якщо, не дай Бог, буде постанова Кабінету Міністрів, що підходить для укриття тільки протирадіаційне укриття, то тоді знову у нас виникне проблема”

На запитання журналістки Інформатор, чи до 1 вересня будуть готові укриття очільник Коломийської громади зазначив:

“Я дав завдання, щоб таке було. Я думаю, що так буде”.

Літо в розпалі, до навчального року лишається менше 50 днів. Чи будуть діти Коломийської громади у безпеці з початком навчального року – покаже час і спроможність міських урядників та урядниць вирішувати нагальні справи вчасно.

Про стан укриттів у закладах освіти Коломиї – читайте згодом на нашому сайті.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору