Інформатор Коломия

ВЛАДА

Селищний голова на Коломийщині виштовхав відвідувачку з кабінету

Дяків Михайло гвіздець конфлікт

Це було не перше звернення жительки села Кулачківці Наталії Чередарик до селищного голови Гвіздецької ради Михайла Дяківа щодо компенсації по догляду за матір’ю. Проте раніше спілкування з місцевою владою відбувалося у письмовій формі. Але особиста зустріч з головою громади, каже Наталка, обернулася конфліктом: на питання голова відповіді не дав, натомість силою виштовхав за двері свого кабінету. На згадку про візит до голови – синці на руках.

Журналістку сайту Інформатор Коломия очільник Гвіздецької громади спробував змалювати іншу історію, але коли розмова дійшла до конкретних питань, Михайло Дяків поспішив кинути трубку.

Наталка вважає такі дії голови громади неприпустимими, а тому наважилась розповісти про це усім.

61-річна матір Наталії Чередарик – Марія – паралізована інсультом ще 7 років тому і згідно висновку МСЕК потребує постійного догляду. Наталя опікується мамою, виховує сина і займається сільським господарством.

До січня 2024 року донька отримувала виплати по догляду за матір’ю, проте все змінилося, відколи постановою Кабміну таку компенсацію поклали на місцеві громади.

За словами Наталії, вона здала усі документи на отримання цієї компенсації, потім у листах до селищної ради запитувала деталі по цьому питанню. Замість відповіді з місцевої ради надходили листівки інформаційного характеру, натомість виплат жінка так і не отримала.

“Виштовхав з кабінету зі словами “Іди звідси!”

10 липня вранці Наталка зустріла голову у селищній раді, проте особиста розмова також не склалася. Жінка розповідає, що прийшла о 8:50 до селищної ради.

“Хотіла, щоб він мені роз’яснив, в чому проблема, чому він не виконує згідно чинного законодавства свої повноваження і не дає рішення призначити чи не призначити (компенсацію, — ред), а дає листівки інформаційного характеру. На це я отримала ось такі синці”.

Наталя каже, що у своєму кабінеті Михайло Дяків заявив, що за Конституцією всі діти повинні утримувати своїх батьків. Апелювання до законів тільки погіршили тон розмови.

“Його це розізлило, він підійшов до мене, схапнув сильно своїми руками, почав силою виштовхувати з кабінету, зачинив його, — каже Наталка. — Свідками цього був заступник голови та юрист селищної ради Олег Попик. Після того я поїхала додому і викликала поліцію, написала заяву”.

До теми: Дві матеріальні допомоги і премія до свят: чверть мільйона на зарплату голові Гвіздецької громади

Голова Михайло Дяків визнав, що вигнав жительку громади з кабінету. Проте застосування сили спростовує.

“Я її не виштовхав, я просто їй сказав вийти з кабінету, бо вона вривається сама в кабінет, не питає нічого, вона мене затягує в кабінет, виштовхує…”, — спішить пояснити селищний голова телефоном редакторці Інформатора Коломия.

Розумієте, я так не привик!

“З нею говориш — вона не реагує, своє хоче сказати, вона не реагує… що ти мені будеш казати, розумієте? Так не говорять! Їй об’яснили: ми якраз до того йдемо, бо ми виділимо кошти, щоб оформляти ці догляди. Сесія має виділити кошти, коли не виділені кошти, ми не можемо це робити…”— голова не вгаває, намагаючись передати свою версію подій. Але раптом Михайло Дяків зривається на єдину фразу, яка варта більшої уваги, ніж увесь попередній текст:

“Якщо взяти добре так, як дехто думає віднестися, то через одну хату буде інвалід”

То таки справа в грошах?

Далі очільник Гвіздецької громади намагається виправдати ситуацію бюрократичними труднощами: каже, що таке питання нарахування компенсацій по догляду мають затвердити на сесії, а для цього треба змінювати бюджет…

Питаємо, чому ж у червні, коли приймали зміни до бюджету громади, не прийняли таке рішення? Але такий поворот розмови голові, здається, не до душі. Він посилається на зайнятість і кидає слухавку.

“Мені не потрібно, щоб його карали чи ще щось. Просто хочу донести до можновладців, що так ставитися до жінок не можна. Тому що я – громадянка України, я прийшла не до нього додому і прийшла не по його, а по своє, те, що належить мені по закону”.

Зрештою, Наталія визнає, що публічні вибачення від Михайла Дяківа її заспокоїть.

Чи заспокоять вони сумління чиновника, який допускає такі випадки у стінах адміністративної установи? А де ж тут мораль, етика, де хоча би натяк на кодекс службовця місцевого самоврядування? Питання кожен знайде сам.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору