Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Почубилися прямо в монастирі: між ієромонахом та жінками стався конфлікт в Яремче

Почубилися прямо в монастирі: конфлікт між ієромонахом та жінками в Яремче

16 липня в соцмережі з’явилося відео, на якому настоятель монастиря Святого Пророка Іллі в Дорі виганяє з церкви жінку. Відеозапис опублікувала пані Валентина. Як зазначається, її мама та сестра зайшли до церкви, щоб помолитися за зниклого безвісти родича, а ієромонах Ігнатій Голинський із шарпаниною вигнав їх за непристойний вигляд та мобільний телефон.

Пише Інформатор Коломия.

Як пишуть Версії, жінки зайшли в храм помолитись за сина і брата Юрія Зайця – військового 68 бригади, який 7 липня зник на Покровському напрямку.

“У таких ситуаціях, коли потрібно молитись за кожну надію. Мама з Олею близько 14:30 год зайшли в монастир в Дорі м. Яремче. Коли байдуже, як виглядаєш, коли моніториш кожне повідомлення, щоб це було лише про брата, щоб його знайти
Діячі церкви займаються побоями і сексизмом, багато віруючих може стати на будь-яку сторону, а мені розколу не треба, я хочу, щоб не бились у церкві її представники.  Це норм взагалі? Тобто, якщо ти жінка – то маєш виглядати в чому? Надворі спека, а Оля моя сестра цілком пристойно виглядає, а її з мамою побили і шарпали і вигнали з монастиря. Я хочу пояснення від влади чи від представників церкви офіційно! А він норм виглядає в церкві? В шортах і футболці?” – пише Valentina Zaychik.

Пані Валентина опублікувала світлину, де видно почервоніння на руці її мами, а також кількасекундне відео, на якому настоятель виштовхує матір жінки з храму зі словами: “забирайтеся звідси, вийдіть з церкви”.

На іншому відео сестра пані Валентини Ольга пояснює, через що стався конфлікт:

“На фоні цього всього (зникнення брата на війні – ред) я зайшла в монастир помолитися і сіла в телефон подивитися, чи може мені хтось написав за брата, поки чекала маму, яка молиться. Мені в цьому монастирі сказали, що в мене непристойний вигляд і почали виганяти, бити мою маму. Мене теж пошарпали, побили. Сказали, що я не маю права так приходити і не маю права сидіти в телефоні. За телефон я розумію. Але мене почали просто виганяти, тому що в мене непристойний вигляд. Отак, щоб ви знали, які чоловіки взагалі сексистські», – каже на відео Ольга.

Під цим дописом вже назбиралося багато коментарів. Чимало місцевих мешканців стало на бік настоятеля, але є й інші коментарі.

“Я дуже добре знаю отця Ігнатія- це настільки спокійна, добра і щира людина, що просто в голові не вкладається те що написано в цьому дописі. Я ходжу в монастир уже багато років і туди приходить дуже багато туристів по різному одітих, бо ж люди деколи просто заходять з автобусів, чи побачивши монастир з дороги, но я ще ніколи не чула і не бачила щоб когось виганяли за одяг – це неправда, там мало бути щось інше! Або просто це афера чи якась підстава – адже вже одного разу монастир горів”, – написала Тетяна Яківчук.

“Я згідна,чому тільки короткий уривок. Скільки туди ходжу і ніколи не чула, щоб за одяг якісь були зауваження. Не повірю,що тільки за одяг він міг так вчинити!” – пише Ліля Гуцуляк-Вацик.

“Ви не думаєте що це була провокація? І чогось лиш епізод просто вирване з контексту. Нічого не ясно чого він настільки роздратований. Це не просто за коротку футболку. Тут щось не так. Не ведіться!” – коментує Богдана Віняк.

“Священники та монахи теж люди,можуть помилятися! Щоб ті жінки не казали чи робили така поведінка того чоловіка не припустима! Тому розголос потрібен щоб надалі не давати так поводитися священнослужителям.Обурює те,що толерується насильство!” – написала Галина Петровська.

На ситуацію відреагував також прокуратор монастирів Студійського Уставу Юстин Бойко. У коментарях він написав:

“Поговорив з монахами. Що казати … Отець Ігнатій дуже неадекватно повівся. Це треба визнати. Хоча, він справді добрий монах. Якщо можна, прийміть мої вибачення від імені монастиря за цей випадок. Я особисто зроблю все, щоб більше такого не повторилося і щоби о. Ігнатій Вас перепросив”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору