Коломия До сайту

Хто з нардепів від Прикарпаття проголосував за штрафи корупціонерам: список

Законопроект № 11340, за яким за співпрацю зі слідством корупціонери можуть обійтися штрафом, наробив чимало шуму. Журналісти Інформатора Івано-Франківська дослідили, як прикарпатські народні обранці голосували за це рішення. 

Інформатор Коломия ділиться цими даними.

Нагадаємо, 18 липня 2024 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт (№ 11340) щодо укладення зі слідством угод про визнання винуватості у провадженнях щодо корупційних злочинів й сплату штрафів. Цим самим пропонується доповнити Кримінальний кодекс положеннями, які передбачають застосування штрафу щодо корупційних правопорушень, як узгодженого сторонами додаткового покарання у разі укладення угоди про визнання винуватості.

Тепер ті корупціонери, які пішли на співпрацю зі слідством, матимуть змогу уникнути в’язниці, якщо сплатять штраф. Проте ряд експертів заспокоюють тих, хто бачить у цьому законі відкуп від кримінальної відповідальності. Детальніше читайте ТУТ.

Як голосували нардепи від Івано-Франківської області

ЗА проголосував 231 нардеп, ПРОТИ – 11 посадовців. Утрималися й не голосували 62 нардепи. Серед тих, хто підтримав законопроект, є 7 народних депутатів з Прикарпаття, усі з партії “Слуга народу”:

  1. Василь Вірастюк
  2. Едуард Прощук
  3. Олена Вінтоняк
  4. Ігор Фріс
  5. Олександр Матусевич
  6. Володимир Тимофійчук
  7. Роман Мулик. 

Оксана Савчук не голосувала, Олег Марусяк був відсутній, а Василь Мокан утримався.

Переглянути увесь список голосування можна ТУТ.

Які штрафи і що передбачає закон

Суми штрафів варіюються від 204 тисяч гривень до 204 млн гривень, все залежить від важкості злочину:

  • від 204 тис. грн до 2,04 млн грн – у разі вчинення кримінального проступку;
  • від 2,057 млн грн до 20,4 млн грн – у разі вчинення нетяжкого злочину;
  • від 20,417 млн грн до 102 млн грн – у разі вчинення тяжкого злочину;
  • від 102 млн грн до 204 млн грн – у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Як повідомляє Ligazakon, законопроєктом № 11340 передбачається:

Технічно це виглядає так: проєктом Закону 11340 пропонується надати можливість укладати угоди в особливо тяжких злочинах, віднесених до підслідності НАБУ, за умови відшкодування підозрюваним або обвинуваченим завданого збитку або заподіяної шкоди. Така угода обов’язково має бути погоджена з керівником САП і затверджена антикорупційним судом.

До слова, процедура звільнення шляхом укладення угод вже існує давно.

Наразі Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт № 11340, однак, на думку окремих депутатів, вказана норма має бути виправлена до другого читання виключно з урахуванням повного (а не часткового) відшкодування спричинених збитків та завданої шкоди та сплати штрафу. Без таких виправлень законопроєкт не матиме шансів на ухвалення в другому читанні.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com