Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Небажані питання учаснику бойових дій | програма “Моя тиха гавань”

Небажані питання учаснику бойових дій від найближчих | Моя тиха гавань

Прагнення зрозуміти свого рідного захисника часом грає злі жарти. Більшість учасників бойових дій не хочуть ділитися з рідними подробицями зі свого воєнного досвіду. І це інша, нова для українців турбота про близьких.

Направду, чи варто сіяти в рідному домі цей похмурий шмат спогадів? Вивантажувати їх у свідомість коханої дружини, матерій чи батька, братів-сестер, інших дорогих серцю людей? Адже дім – це тиха гавань для захисника. Це комфортне нагадування не тільки про те, чого він так довго був позбавлений через війну, але того, заради чого простистоїть ворогу. Це маяк, який тримає його життєвий орієнтир і нагадує: ти йшов захищати цю родину і сотні тисяч інших…

Та часто найближчі, помічаючи зміни у своєму захиснику, хочуть збагнути: чому так? Думають, що відверті розмови про пережитий досвід допоможуть відновити мости взаєморозуміння. Натомість часто небажані питання захиснику-ветерану провокують конфлікти і роблять боляче обом.

Психологиня Людмила Калин розповіла про червоні лінії, за які не варто заходити у розмовах з рідним ветераном. Якщо коротко, серед стоп-питань:

  1. Коли закінчиться війна?
  2. Чи ти вбивав? Скільки ти вбив ворогів? Інші схожі питання
  3. Де тобі краще: тут в тилу чи на передовій/на службі?
  4. Розкажи деталі… (про бойовий досвід).

Більше – у відео

Бережіть наших захисників, знайдіть в собі більше любові, розуміння, здібності дипломатично і разом з тим дбайливо ставитись до них, аби і в розмовах телефоном, і при зустрічі не натягувалась ця нитка довіри, прийняття й підтримки.

Коли закінчиться війна, залишиться багато спогадів – часто небажаних, болючих. Проте у нашому поствоєнному майбутньому час стане панацеєю. Адже про темні часи набагато легше згадувати як про те, що минуло.

Нагадаємо, у минулому випуску серії програм сайту Інформатор Коломия мова йшла про те, чому для захисника важливо, щоб вдома був лад і які першочергові потреби учасника бойових дій у відпустці.

Дивіться: Підказки дружині захисника, як зберегти сім’ю у випробуваннях війною

Програма створена у рамках проєкту “Пліч-о-пліч” громадської організації “Сила Громади” в межах конкурсу «Тримаймо стрій” за фінансування Міжнародного фонду “Відродження”.

В рамках цієї програми психологи безкоштовно надають підтримку сім’ям учасників бойових дій.

  • Адреса: бульвар Лесі Українки, 34б/1, офіс №102
  • Аби записатися – дзвоніть: 🔖097 9758721 або 097096 0801.

Розмову вела Наталка Сандецька

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору