Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Замінили серцевий клапан через… надріз на стегні: прикапатські медики вдруге провели операцію за технологією TAVI

Замінили серцевий клапан через... надріз на стегні: прикапатські медики вдруге провели операцію за технологією TAVI

Медики центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська замінили 66-річній жінці клапан без жодного розрізу на грудині. Як повідомляють на сторінці закладу, жінка раніше подолала рак.

Інформатор ділиться цікавим.

Операцію за найсучаснішою технологією TAVI прикарпатські медики провели вдруге.

66-річна пацієнтка мала критичний аортальний стеноз, перенесла декілька важких онкопатологій, через що мала високий хірургічний ризик та протипоказ до проведення операції на відкритому серці.

« Після розсічення її грудина могла не загоїтись», – пояснює лікуючий лікар пацієнтки, кардіохірург Тарас Гудзенко.

Клапан замінили через невеликий розріз (3 см) на правому стегні, без жодних розрізів на грудній клітці та без зупинки кровообігу.

«У стислому вигляді транскатетерний клапан, який ми імплантували, є досить компактний (7 мм), тому проходить по судинах до серця і потрапляє в те місце, куди його потрібно встановити. Там він розширився до потрібного розміру і почав виконувати функції, на які вже був не здатен рідний клапан», – каже завідувач ВІКРК, серцево-судинний хірург Олег Совтус.

Використання таких технологій значно скорочує реабілітаційний період пацієнтів.

Відтак, 66-річна прооперована жінка вже на другий день могла ходити, а зараз активно реабілітується і незабаром буде виписана з ЦМКЛ.

Перша така операція за технологією TAVI пройшла наприкінці 2023 року. Закупівля клапанів для обох оперативних втручань відбулась за рахунок коштів державного бюджету.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору