Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Сказ: що варто знати, міфи та методики захисту

Сказ: що варто знати, міфи та методики захисту

Сказ — це невиліковне та смертельно небезпечне захворювання, яке вражає як тварин, так і людей. В Україні основними носіями вірусу є дикі тварини, такі як лисиці та вовки, а також домашні коти й собаки. Саме тому важливо знати, як вчасно реагувати у разі укусу і що робити для запобігання цьому небезпечному захворюванню. 

Інформатор Коломия розповість про найпоширеніші міфи про сказ та методи захисту.

Джерелом і резервуаром збудника сказу є всі теплокровні тварини, серед яких найбільшу небезпеку для людей становлять м’ясоїдні (дикі та домашні). Людина може заразитися сказом від хворої тварини через:

  • укус;
  • подряпину або мікропошкодження шкіри;
  • потрапляння слини, що містить збудник, на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки з-поміж домашніх тварин, а в дикій природі — лисиці та вовки. В Україні основним джерелом збудника сказу в дикій природі є червоні лисиці, хоча збудник також виявляється у кажанів.

Перші дії після укусу ймовірно інфікованої тварини

Потрібно негайно промити уражене місце великою кількістю теплої води з милом протягом 10-15 хвилин. Це допоможе зменшити кількість вірусу сказу в рані. Після промивання обробіть рану антисептиком (йодом, спиртом або перекисом водню). Ні в якому разі не накладайте тугу пов’язку на рану, щоб не створювати сприятливі умови для розвитку інфекції. Далі обов’язково потрібно звернутись до лікаря, щоб перевірити чи потрібна вам вакцинація проти сказу.

Також слід визначити, чи має тварина власника. Це необхідно для того, аби за нею було встановлене спостереження.

Найпоширеніші міфи про сказ

  1. Міф: вакцинувати тварин, які не виходять на вулицю або не потрапляють в дику природу, не обов’язково. Реальність: дика природа може сама “прийти” до тварини, що мешкає ізольовано.
  2. Міф: сказ переносять лише собаки, рідше – коти. Реальність: вірус вражає всіх теплокровних тварин, які потім стають його переносниками.
  3. Міф: хвора тварина завжди поводиться агресивно, в неї тече слина. Реальність: на початковій стадії слина не тече. Ознаки проявляються через 3-5 днів після зараження. Хвороба може мати безсимптомний перебіг. Тварина може бути пригніченою.
  4. Міф: люди не хворіють на сказ. Реальність: люди хворіють! В організмі людини вірус через нервові волокна потрапляє у спинний і головний мозок, викликає запалення, параліч і смерть.
  5. Міф: сказ виліковний. Реальність: єдиний офіційно визнаний і ефективний спосіб уникнути сказу в разі ризику зараження – своєчасна профілактична вакцинація.

Методики захисту від сказу

Регулярна вакцинація домашніх тварин, таких як собаки та коти допоможе зменшити ризик інфікування на сказ, як і для тварин, так і для людей. Важливо, також навчати дітей уникати контактів з незнайомими тваринами. Пояснювати, що не можна гладити або годувати диких тварин.

Діти є в групі ризику, тож Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні підготувала відео, в якому доступно та цікаво розповідають як дружити з собаками, котами та іншими тваринами.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору