Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

З 1 серпня з обігу виводитимуть старі банкноти 500 грн: чи прийматимуть їх в магазинах?

В Україні з 1 серпня 2024 року почнеться процес вилучення купюр номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років випуску. Чи потрібно обмінювати старі банкноти та чи можуть відмовити у їх прийнятті в мазагинах?

Інформатор Коломия розповідає більше з посиланням на голову Комітету ВР з питань фінансової, податкової та митної політики Данила Гетманцева.

Процедура виведення з обігу старих банкнот покликана оновити та підвищити якість й стан кюпюр, а також підвищити рівень захисту готівкового ринку від підробок.

Самостійно здійснювати обмін купюр НЕ потрібно. Продовжуйте просто здійснювати оплату і такі банкноти підуть виключно у Нацбанк, який їх перерахує та утилізує. НБУ ще у 2020 році розпочав вилучення банкнот 1 та 2 гривні, а з 2023 року – 5, 10, 20 та 100 гривень та заміну їх на нові платіжні засоби (банкноти і монети). Тепер черга дійшла до номіналу 500 грн.

Важливо, Данило Гетьманцев попереджає про нові шахрайські схеми, які можуть виникнути на фоні виведення з обігу старих банкнот.

“Якщо вам телефонують, надсилають повідомлення про необхідність звернутись кудись для «обміну банкнот», пропонують внести їх на карти з чиїмись реквізитами, попереджають про дуже стислі терміни, після яких гроші «згорять» тощо – не вірте, це шахраї, ні в якому разі не робіть нічого із запропонованого, за можливості повідомляйте правоохоронців та регулятора”, – зазначає посадовець.

Крім того, старі банкноти залишаються дійсним платіжним засобом і надалі, вам не можуть відмовити у їх прийнятті буде-де.

Чи знали ви, що 500 грн. – найпоширеніша банкнота в Україні: станом на 1 квітня 2024 року в обігу знаходилось 764,4 млн. штук купюртакого номіналу (28,3% від загальної кількості банкнот усіх номіналів)?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору