Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Понад 130 000 українців щороку помирають через сигарети | Що допоможе кинути курити?

Понад 130 000 українців щороку помирають через сигарети | Що допоможе кинути палити?

Понад 130 000 українців щороку помирають від хвороб, спричинених курінням. Вас теж пересмикнуло від цієї цифри? Це ж населення двох міст, величиною з Коломию. Що українці отримують, витрачаючи більше 1000$ на рік.

Інформатор ділиться фактами, які краще умовлянь переконають, чому необхідно кидати курити. А ще розповімо про класну підтримку для тих, хто прийняв рішення здобути особисту незалежність від сигарет. Просто переходіть на stopsmoking.org.ua, аби ваше звільнення від куріння було екологічним.

Переконливо від МОЗу та ВООЗу

  • куріння – це третя причина смертності у світі за даними ВООЗ,
  • куріння підвищує ризик інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда і приблизно в 5 разів — раптової смерті
  • куріння тютюну у 70% випадків викликає хронічне обструктивне захворювання легень

Крім того куріння:

може спровокувати астму та хвороби дихальних шляхів, коронарну хворобу серця, інфаркт, інсульт, захворювання судин, аневризму аорти.

може стати причиною онкологічних захворювань. Пухлини, що з’являються внаслідок куріння, найчастіше уражають ротову порожнину, гортань, стравохід, трахею, бронхи, легені, шлунок, підшлункову залозу, нирки, товсту кишку, сечовий міхур, шийку матки та спинний мозок.

може розвинути остеопороз, катаракта та сліпота, парадонтози.

може стати причиною безпліддя та імпотенції.

Тим часом від першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися.

Протягом 2-х років у вас значно зменшиться ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знизиться до рівня некурця. Тому що раніше ви відмовитесь від куріння, то краще.

Трохи статистики

  •  у всьому світі нараховується 1,25 мільярда дорослих споживачів тютюну;
  • загалом у Європейському регіоні всього населення  – 25,3% курить
  • за результатами опитування щодо вживання тютюну серед українців, станом на 2023 рік 27,4% українців є курцями: з них 44,0% — чоловіки та 13,7% — жінки.
  • це забирає в середньому 130 000 життів українців на рік;
  • рівень вживання тютюну серед жінок у Європейському регіоні ВООЗ більш ніж удвічі перевищує середньосвітовий показник;
  • серед жінок віком від 18 до 29 років фактично кожна третя є залежною від нікотину (28,4%), свідчить опитування КМІС спільно з ГО «Життя»;
  • діти віком 13-15 років у багатьох країнах вживають тютюн і нікотинові вироби;

Проте існує й позитивна тенденція: згідно з опитуванням ВООЗ, дві третини українців, які курять, хочуть та намагаються кинути курити, і робили у своєму житті хоча б одну серйозну спробу позбутися тютюнової залежності

До теми: Що про своє куріння відверто розповіли учні калуських ліцеїв читайте у статті Чому куріння стає привабливим для підлітків? Наймолодшим із них — 12 років, найстаршим — 17.

Твій шанс – “Я кидаю курити!”

Свобода від тютюнової залежності може статись з тобою. Отримай професійну підтримку — переходь на stopsmoking.org.ua.

Тут ти знайдеш безоплатну корисну інформацію щодо відмови від тютюну, а також поради та інструменти, засновані на результатах авторитетних досліджень.

Ініціатива впроваджується у межах комунікаційної кампанії Бюро ВООЗ в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору