Коломия До сайту

З чого збирають букети на Маковея у Коломиї

На свято Маковея після богослужіння у храмах традиційно освячують букети з польових квітів. В давнину вірили, що вони принесуть здоров’я для сім’ї та оберігають від злих сил. Багато жінок та дівчат збирають ці букети власноруч. А в переддень свята чимало панянок продають їх в середмісті Коломиї.

Що кладуть у букет на Маковея – дізнавався Інформатор.

В народі ці букети називають “маковійчики”. В його основі традиційно має бути мак. Коробочки маку та колоски пшениці мають бути в центрі “маковійчика”.  На Коломийщині до букету кладуть і чорнобривці, і лаванду, і айстри, і гвоздики, і калину, васильки а також різні трави, такі як льон, м’ята, любисток, полин, деревій, материнка.

Що означають різні квіти та трави у “маковійчиках”:

Слід додати, що немає якогось вироблено правила “правильного маковійчика”.  У різних куточках України додавали у букети щось своє: на Житомирщині – моркву, горох, квасолю; на Черкащині – квіти з колосків; на Поділлі – снопи із трав і овочів.

До теми: Розклад Богослужінь на свято Маковея у Коломиї

Освячений букет потрібно цілий рік зберігати в оселі – вважається, що так він буде захищений від нечисті та пристріту. Також збір з освячених макових коробочок вішали над вхідними дверима оселі – щоб уберегти її від недобрих людей.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com