Інформатор Коломия

ГОРОДЕНКА

У 4-х громадах Коломийщини мають демонтувати радянські пам’ятники. Найбільше – у Городенкіській ТГ

У 4-х громадах Коломийщини мають демонтувати радянські пам'ятники. Найбільше - у Городенкіській ТГ

На Прикарпатті збереглося ще 78 пам’ятників та пам’ятних знаків, що підпадають під дію законів про декомунізацію. Найбільше їх у Городенківській громаді – загалом майже 50 радянських символів. До кінця цього місяця їх мають демонтувати або перенести.

Пише Інформатор Коломия.

Відповідне розпорядження про демонтаж (перенесення) пам’ятних знаків та пам’ятників на території нашої області видала голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук наприкінці липня цього року. У ньому йдеться, що голови районних військових адміністрацій області разом з місцевою владою зобов’язані демонтувати (перенести) радянські пам’ятники та пам’ятні знаки, що підпадають під дію законів про декомунізацію.

В документі вказано 4 громади в Коломийському районі, в яких є такі комуністичні об’єкти:

  • П’ядицька громада — пам’ятник жертвам сталінсько-гітлерівського фашизму;
  • Заболотівська громада — 2 пам’ятники односельцям, які загинули на фронтах Великої вітчизняної війни та від рук українських буржуазних націоналістів;
  • Чернелицька громада — 6 пам’ятних знаків на честь звільнення села від фашистів;
  • Городенківська громада — 12 пам’ятних знаків на честь звільнення села від фашистів, 3 пам’ятники землякам, полеглим в роки Великої вітчизняної війни та в боротьбі за встановлення радянської влади, 26 пам’ятників землякам, полеглим у Великій вітчизняній війні та від рук українських буржуазних націоналістів, статую солдата червоної армії на братській могилі, барельєф радянських солдатів на стелі на братській могилі, барельєф Миколи Москальова на братській могилі, пам’ятник жертвам фашизму, гармату, пам’ятник Василині Гринюк, пам’ятник учасникам революційних подій КПЗУ (30-ті роки).

Під час демонтажу (перенесення) радянських символів поліцейські повинні забезпечити дотримання громадського порядку. Роботи мають виконати до 30 серпня 2024 року.

Як відомо, за два роки повномасштабного вторгнення на Прикарпатті демонтували 68 пам’ятників, пов’язаних з радянською ідеологією. Ще 11 монументів реконструювали чи перейменували.

Головне фото – Правий Сектор Прикарпаття

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору