Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Сейсмонебезпека: на Прикарпатті можливий землетрус магнітудою до 7,5 балів

Сейсмонебезпека: на Прикарпатті можливий землетрус магнітудою до 7,5 балів

За 2024 рік на Прикарпатті зареєстровано декілька незначних землетрусів. Однак, за словами  геофізика Володимира Шляхового, через декілька років в Україні очікується потужний землетрус магнітудою 7 – 7,5 балів, який становить велику небезпеку для Прикарпаття. 

Повідомляє Інформатор Коломия, посилаючись на Суспільне.

Нагадаємо, що на Прикарпатті сходяться дві тектонічні плити: Карпатська складчаста система та Волино-Подільська плита. Власне, зіткнення цих двох тектонічних плит і є причиною невеликих землетрусів, які час від часу фіксуються на Прикарпатті. Остання сейсмічна активність в Івано-Франківській області була зафіксована 20 квітня неподалік Коломиї. Землетрус був магнітудою 1,4 балів за шкалою Ріхтера.

За словами науковця Шляхового, сейсмічний рух, ймовірно, відбудеться в сейсмоактивній зоні Вранча, яка знаходиться неподалік кордону Румунії з Молдовою. Прикарпаття знаходиться в другій зоні небезпечності.

Зона Вранча. bukinfo

Читайте також: Як поводитись під час землетрусу: поради від рятувальників

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору