Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

То 6 чи 19 серпня? Плутанина із Днем міста Коломиї

Резонанси, корупційні скандали, премії чиновників й гроші громади: головні події серпня 2024

Чиста тобі морока, коли ж відтепер наша Писанкова відзначатиме День міста. Тим паче, що для столиці Покуття це свято мало формулювання Перша писемна згадка про Коломию і в часі було синхронізовано зі Святом Преображення Христового або ж Спаса. Хоча у літописі зазначений рік згадки, а про день чи конкретне свято не йдеться.

Інформатор Коломия розповість, чому виникла плутанина.

Насамперед варто зазначити, що Храмове свято (також прийнято називати Престольне свято) — місцеве свято на вшанування святого чи євангельської події, на пошану яких названо місцеву церкву. Для Коломиї таким днем є Преображення Господнє, хоча церква, освячена на це свято до наших днів не достояла.

Ще на початку 2000-их років у Коломиї прийняли рішення затвердити День міста на 19 серпня, та достеменно невідомо, чи насправді дата тоді була прив’язана до Свята Преображення Христового.

Міський голова стверджує, що День міста відтепер буде на Спаса (за новим календарем 6 серпня):

“Історично (ми шукаємо історичні документи) Коломия завжди мала Храмове свято на Преображення Христове, – зазначив міський голова Коломийської громади Богдан Станіславський, –  тому ми цієї традиції підтримуємо (дотримуємось, – ред), зберігаємо. В нас є два храми: і греко-католицький на ву. Театральній і православний на вул. Мазепи. Будемо святкувати цього року вже згідно нового календаря – 6 серпня –  Храмове свято і День міста також. Це все разом”.

Також голова додає що День міста Коломиї буде завжди прив’язаний до релігійного свята.

Проте аби свято було офіційним, депутати мали б проголосувати за таке рішення. Без такого документа усне перенесення Дня міста чи то пак Першої писемної згадки про Коломию не має ваги.

Тим часом такий проект рішення на розгляд міських обранців цьогоріч не виносили, відтак фактично наразі діє попереднє рішення, згідно якого 19 серпня затверджено як День міста.

Відтак цього року точно можна сказати тільки, що 6 серпня у Коломиї – це Храмове свято і неофіційний День міста.

Та тим, хто направду любить Коломию і дбає про її процвітання не так важливий точний день серпня, як постійне прагнення зберегти і примножити унікальну атмосферу, красу й чистоту міста над Прутом.

Редакція Інформатор вітає коломиян із Престольним святом. Хай наше славне місто дарує кожному з вас відчуття затишку, як в обіймах рідної людини. Нехай у рідну Коломию повертаються в доброму здоров’ї наші воїни-захисники, аби зникало це відчуття приглушеного свята, аби ворог назавжди зник з нашої благословенної Батьківщини і більше ніколи наші мирні міста не тривожили сирени.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору