Коломия До сайту

Яблучний Спас: історія, традиції та прикмети свята

Яблучний Спас, Свято Преображення Христового або ж Спас на горі – все це назви одного й того ж свята. За біблійною легендою, в цей день Ісус Христос та його учні піднялися на гору Фавор, де Спаситель преобразився перед ними. 

Інформатор Коломия розповість про історію, традиції та прикмети Свята Преображення Христового.

Під час перебування на горі Фавор, обличчя Ісуса засяяло, як сонце, а одяг став білим, як світло. В ту мить, Спаситель дізнався, що йому судилось загинути страшною смертю за людей, а потім воскреснути. Потім Ісус обернувся до людей, та велів їм збирати яблука, щоб Господь зміг їх освятити.

Встановлення свята

Свято Преображення Господнього почали відзначати в IV столітті. Воно було встановлене у пам’ять про цю подію, щоб підкреслити важливість духовного преображення та готовності до життя вічного. У східній християнській традиції це свято належить до дванадесятих свят.

Прикмети свята

Яблучний Спас оточують багато прикмет і традицій. Люди припускають, що в цей день літо розвертається до осені й зими. Тому і вважається, що ночі після цього свята стають дедалі холодніші. Існує навіть приказка: “Яблучний Спас – пішло літо від нас”.

Згідно з народними прикметами, яка погода буде на Яблучний спас 6 серпня, такими будуть і Покрова. Також раніше вірили, що якщо фрукти в саду виявилися гнилими або не достояли до свята, то наступний рік буде складним і важким.

На Спаса заведено давати гроші бідним людям, а напередодні свята слід приготувати багато частувань, щоб роздати їх нужденним. Ця прикмета обіцяє процвітання всієї сім’ї.

Традиції на Яблучний Спас

У цей день люди приносять до церкви плоди для освячення. Освячені фрукти символізують оновлення та благословення. Окрім освячення фруктів, до святкових традицій належать приготування страв з яблуками та медом, які символізують солодкість життя та Божу благодать.

Також вважається, що до свята Яблучного Спаса не можна їсти яблука з нового врожаю. Після освячення у церкві їх роздають рідним і близьким, що символізує щедрість і достаток.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com