Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як празникують у Спасі: фоторепортаж і цікаві факти про історію села

Як празникують у Спасі: фоторепортаж і цікаві факти про історію села

Свято Преображення Христового є храмовим святом не лише Коломиї, а й села Спас, де у XVIII столітті була побудована церква Преображення Господнього. Сьогодні, 6 липня, до головної святині історичного села зійшовся місцевий люд і гості. А після відправи, як годиться на празник, усі рушили на святковий ярмарок.

Інформатор Коломия відвідав ярмарок, а також ділиться цікавими фактами з історії села.

Це цікаво

Перші документальні згадки про село Спас в архівних документах Івано-Франківська датуються 1433 роком. За легендами назва села походить від того, що жителі, які в той час проживали на території горба, втікаючи від монголо-татарських поневолювачів, які все палили на своєму шляху під час нападів, знайшли прихисток (тобто «спаслися») у долині під горою в тамтешніх жителів і поклали цим початок назви села Іспас. Згодом, село було поділено на Гірське та Долішнє, однак вже в 1996 році село отримало своє сучасну назву Спас.

Приблизно в XIV-XV ст. у цій місцевості існував монастир. У період між 1589-1616 рр. тут була побудована Преображенська церква, однак вона згоріла у 1620-х рр. під час руйнівних турецько-татарських нападів на Покуття. Тоді Іспас було повністю спалено.  У 1811 р. був зведений новий унікальний дерев’яний 5-поверховий храм із готовим дахом. Сучасного вигляду споруда набула після реконструкції у 1853 році.

Цікаво, що в січні 1906 року за участю Кирила Трильовського в селі відбулося багатолюдне віче, на якому місцеві жителі прийняли Звернення до австро-угорського уряду з вимогою загального виборчого права.

Також варто згадати, що багато вихідців з села Спас були в складі Легіону Січових Стрільців, згодом ОУН та УПА. Зокрема, Бойків Олександр народився в селі Спас, був хорунжим УГА, визначним діячем УВО й ОУН та особистим секретарем лідера ОУН Євгена Коновальця.

Спаський храмовий ярмарок

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору