Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Незабуті: друга річниця з дня загибелі Героя Козака Михайла

Два роки тому, 14 серпня 2022 року в сім’ю Михайла Козака прийшла страшна звістка – ворожий осколок обірвав життя Героя. 

Інформатор Коломия із сумом згадує історію бійця.

Михайло народився 16 листопада 1982 року у селі Жуків на Тлумаччині. Дитячі та юнацькі роки провів в Коломиї. Відвідував дитячий садок №16 та навчався у школі №5. Він був старанним учнем, маючи нахил до малювання та гри у футбол. Брав участь у різних спортивних змаганнях. Після закінчення 9 класів школи вступив до індустріально-педагогічного технікуму за спеціальністю «Муляр монтажних та залізобетонних конструкцій». Згодом, навчався у вищому професійному училищі №17, де здобув професію слюсаря з ремонту автомобілів.

Ще у 2000 році був призваний до лав ЗСУ у внутрішні війська у місті Шостка Сумської області, де дуже добре себе зарекомендував і отримав декілька відзнак від командування. Після служби в армії, працював охоронцем при Коломийському РВ УМВС.

У 2010 році Михайло Козак одружився з Анною, в подружжя народилось двоє синів – Олександр та Максим.

У 2014 році Михайла мобілізували до лав ЗСУ на схід України в 80 десантно-штурмову бригаду як лінійного наглядача та зв’язківця. Боєць виконував бойові завдання в найгарячіших точках Луганщини. Після тривалого перебування в зоні бойових дій почав часто хворіти, в результаті чого був направлений до різних госпіталів, мав бути оформлений на пенсію по інвалідності, проте себе хворим не визнавав і від пільг відмовився.

Однак, з початком широкомасштабного вторгнення, 24 лютого, Михайло вирішив повернутись до лав ЗСУ. Служив у 10 ОГШБр механіком-радіотелефоністом, був командиром взводу зв’язку мотопіхотного батальйону. Військовослужбовець пройшов важкі бої на Київщині, згодом на Донеччині, був в самому “пеклі” Сіверодонецька та в боях за Лисичанськ.

Загинув Герой 14 серпня 2022 року у населеному пункті Берестове Бахмутського району Донецької області від артилерійського обстрілу, ворожий осколок обірвав життя мужнього воїна. Похований на кладовищі у селі Турка П’ядицької громади.

У грудні 2022 року Михайлу Козаку присвоїли звання “Почесний громадянин міста Коломиї” (посмертно). Вже в травні 2023 року на фасаді рідної школи, де навчався Герой, відкрили меморіальну дошку.  Михайло Козак також нагороджений відзнакою “За участь в Антитерористичній операції”, нагрудним знаком “Учасник АТО” та орденом “За мужність” III ступеня.

Вічна та світла пам’ять Герою…

Нагору