Коломия До сайту

У селі Коломийської громади замість укриття облаштують захищений простір

13 серпня уряд схвалив створення у закладах освіти захищених просторів як альтернативу протирадіаційним укриттям.  У документі це названо експериментальним проєктом. У Коломийській громаді перший такий захищений простір облаштують у Раківчику. 

Інформатор Коломия розповість деталі.

Запуск освітнього процесу був під загрозою для більшості українських громад, адже у 2024-2025 навчальному році закладам освіти заборонили використовувати як укриття приміщення за двома стінами. Найважче – сільським школам і садкам, адже часто-густо в у менших селах нема не тільки ПРУ, але й принаймні звичайного підвалу.

Нещодавно Інформатор повідомляв, що через проблему з укриттями на Коломийщині третина учнів не зможе відвідувати школи.

Що ж до Коломийської громади, то тут здебільшого йдеться не так про відсутність ПРУ, як про їхній незадовільний стан або ж замалі площі в розрахунку на кількість учнів та дошкільнят. Зокрема невирішеними лишають питання облаштування укриттів для двох великих шкіл у самій Коломиї – ліцей №1 та №5, інших закладів освіти.

А от по селах ситуація ще складніша. Місцева влада працює над тим аби облаштувати укриття в підвалах приватних господарств, церкви, клубу. Де ховатимуться з нового навчального року під час тривог діти Саджавки, Іванівців, Шепарівців, Раківчика та Воскресінців – детальніше читайте у статті В яких селах Коломийської громади нема укриттів для дітей.

Найскладніша ситуація у селі Раківчик, адже там немає ні укриття, ні підвалу, ні притомного погреба у приватних господарствах. Точніше сказати, підвал є, але він постійно підтоплюється.

“У нас тільки один заклад не має підземного укриття і нема де орендувати… – каже начальниця управління освіти Марія Козловська. – Ми обстежили всі підвальні приміщення поблизу, все залите водою, і в приватних приміщеннях також. Там така місцевість. Відтак вирішили зупинитися на створенні безпечного середовища, це приміщення для фізичного захисту на перших поверхах”

Які саме вимоги щодо облаштування таких приміщень читайте ТУТ.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com