Інформатор Коломия

ВЛАДА

Через діяльність кар’єру в Снятинській громаді люди перекрили дорогу

Читайте також: Мільйони за право видобувати: скільки підприємства пропонували за спецдозвіл на користування родовищем на Коломищині

У селі Снятинської громади люди кілька днів поспіль блокували дорогу, якою з кар’єру вивозять гравій. Місцеві мешканці кажуть, без сутичок не обійшлося.

Як на це реагує місцева рада – розповість Інформатор Коломиї з даними колег зі Снятина.

Кілька днів поспіль частина жителів села Завалля Снятинської міської громади блокує рух транспорту дорогою до кар’єру. Зокрема відомо, що місцева мешканка перегороджувала шлях своєю автівкою. Про це йдеться в сюжеті телеканалу “Снятин”.

Протести проти діяльності кар’єру тут – не нова історія: міський голова Анатолій Шумко не вперше їде у це село, аби врегулювати ситуацію.

Активісти в такий спосіб висловлюють своє незадоволення через видобування надр, спецдозвіл на це місцевому підприємству в минулого року видала Державна служба геології та надр України.

Читайте також: Мільйони за право видобувати: скільки підприємства пропонували за спецдозвіл на користування родовищем у Снятнській громаді

За словами Шумка, міська влада не дотична до ситуації, яка склалася.

“Міська рада нічого злого для мешканців села Завалля не зробила, не шукайте її крайною”, – сказав міський голова.

Люди виступають проти того, що розробники кар’єру розбивають дороги, хоча не всі: мешканці села розділилися. Частина підтримує протестувальників, частина ні.

Мер Снятина приїхав, щоби зустрітися з людьми, які в цей день перекривали дорогу. Обов’язок зібрати людей, у яких є запитання до міської влади, був покладений на діловода сільської адміністрації. Вона відзвітувала меру, що повідомила щонайменше 10 людям. Та виявилося, що це повідомлення передали за годину до зустрічі з Шумком.

Відтак одна з організаторів протесту, до якої потелефонував Анатолій Шумко, зазначила, що не може зустрітися з міським головою.

Все ж з’ясували, що головне запитання було таким: чи давала міська влада дозвіл на розкопування кар’єру і вивезення шутру. Шумко повідомив:

“”Снятинська міська рада не давали підприємству дозволу на розкопку і на вивезення чи піску, чи гравій, чи будь чого. І на цьому крапка! Ми давали дозвіл українській видобувній компанії для того, щоби вона покращила дороги, було таке рішення, і вона якимось чином мала вивозити все це не селом. Дане родовище з аукціону продала фірма в Києві, яка є при Кабінеті Міністрів”.

Спецдозвіл на облаштування кар’єру на термін 10 років місцевому підприємству минулого року видала Державна служба геології та надр України. Вид корисної копалини – гравій, піщано-гальковий матеріал, пісок. Йдеться про геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка, корисних копалин з подальшим видобуванням корисних копалин (промислова розробка родовищ), 10 років.

Кілька мешканців села таки прийшли на зустріч з очільником громади. Вони закидали голові, що на зустріч зібрали тільки одну сторону – прихильників видобування.

“Я не противник кар’єру, я проти того, щоби їхали селом”, – конкретизував один із них. Люди пояснили: вийшли на протест через те, що важка техніка розбиває дороги.

Мер Снятина уточнив, що міська влада давала дозвіл на покращення польової дороги, якою бізнесмени мали вивозити копалини.

“Я не прихильник, щоби возити селом”, – сказав Шумко.

Як вплинути на інвестора, щоби його машини з копалинами пішли в обхід села, це запитання залишилося відкритим.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору