Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Ексгумація й пошукові роботи у центрі Коломиї: чому доруйновують площу Скорботи

Ексгумація й пошукові роботи у центрі Коломиї: чому доруйновують площу Скорботи

Є чи нема поховань радянських військових на площі Скорботи? Це питання десь таке саме суперечливе, як і сама назва. Офіційні джерела досі називають цей пляц площею Героїв, хоча у народі вже прижився новіший топонім.

Та навіть якщо забути про терміни, то неможливо не помітити руїну, яка роками розростається на розі вулиць Січових Стрільців-Чорновола-Франка.

20 серпня будівельна техніка заїхала на площу, демонтаж, земляні роботи… Що воно так? Інформатор Коломия дізнався деталі.

Від сьогодні на площі Скорботи розпочали пошуково-ексгумаційні роботи. Проводить їх комунальне підприємство “Пам’ять” Івано-Франківської обласної ради спільно із місцевими комунальниками на замовлення Коломийської міської ради.

Наразі знесли гранітні плити, земляні роботи проводять екскаватором.

За словами представниці КП “Пам’ять”, наразі працівники мають тільки знайти місця поховань. Що з ними робитимуть далі – вирішуватиме місцева влада. Скільки триватимуть пошуково-ексгумаційні роботи – наразі комунальникам сказати важко.

Крапка у дилемі?

Можливо, тепер громада Коломиї віднайде істину в суперечці, чи були насправді поховання на площі Скорботи.

Нагадаємо, прізвища, вирізьблені на мармурових плитах площі, передали з радянських архівів. Самі ж поховання, за свідченнями краєзнавців, знаходяться на місці, де зараз парковка для таксі біля площі. На думку Василя Нагірного більша частина прізвищ, які бачимо нині тут, взята з архіву військкомату, аби переконати майбутніх радянських громадян у тому, буцімто в операції по захопленню міста брала участь велика армія.

Та з’ясувалося, що ці жертви війни в кількості 570 вояків теж не загинули в боях за Коломию наприкінці березня 44-го, це сталося дещо пізніше. При в’їзді до міста загинув тільки танкіст Іван Шарлай…

Більше про загадку радянських поховань на площі Скорботи читайте у статті Історія руйнації

Отож на площу нарешті чекає реконструкція. Зміни на найбільшій площі у Коломиї потрібні не лише через естетичні примхи, але й тому, що у Коломиї досі немає гідного місця для вшанування загиблих в російсько-українській війні захисників.

Як повідомили у Коломийській міськраді, необхідно встановити місця поховання радянських солдатів, щоб мати змогу почати реконструкцію. Зазначається, що площа у майбутньому має стати місцем вшанування наших героїв.

До слова, ще на початку 2023 року рідним загиблих воїнів показали проєкт реконструкції площі. А у травні того року управління комунального господарства підписало договір на суму 500 000 грн із ТзОВ “Грім Девелопмент” на виготовлення робочого проекту по об’єкту: “Реконструкція площі в межах вулиць Симона Петлюри, Івана-Франка та Січових Стрільців у місті Коломиї”. Термін дії договору продовжували вже двічі.

 Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору