Коломия До сайту

Відповідь є: на площі у Коломиї таки знайшли рештки тіл радянських солдатів

Вчора на площі Скорботи у Коломиї розпочали демонтувати гранітні плити та проводити земляні роботи, щоб знайти поховання радянських військових. І сьогодні комунальники таки натрапили на фрагменти тіл червоноармійців. Тож тепер громада Коломиї віднайшла істину в суперечці, чи були насправді поховання на площі Скорботи.

Інформатор Коломия побував на місці робіт, щоб дізнатися деталі.

20 серпня комунальне підприємство “Пам’ять” Івано-Франківської обласної ради взялось до пошуково-ексгумаційних робіт на розі вулиць Січових Стрільців-Чорновола-Франка. На площі зносили гранітні плити, а земляні роботи проводили екскаватором. Вже на наступний день від початку робіт було знайдено рештки тіл радянських солдатів. Про суперечку щодо цього питання тут: чому доруйновують площу Скорботи

“Було закладено кілька шурфів (зроблено заглиблень – ред.). Деякі були порожні, в в одному з них були виявлені останки. Зараз він (шурф – ред.) вже зачищається, розширяється, щоб витягнути всі людські останки, і перевірити чи немає залягань десь глибше або збоку”, – коментує керівниця бригади пошукових досліджень КП “Пам’ять” Ольга Третьякова.

За її словами, зараз неможливо сказати, рештки скількох солдатів тут поховано, адже скоріше за все – це перепоховання. Тим паче роботи з пошуків та ексгумації рештків тіл продовжуються.

“Останки перемішані, немає анатомічної цілісності, їх виймати заважають грунтові води”, – каже пані Ольга.

Керівниця бригади додала, що рештки тіл, які були знайдені, знаходились в домовинах.

Попередньо, працівники КП “Пам’ять” планують дослідити територію всієї площі, адже дані про те, де можуть бути поховані рештки, дуже відрізняються.

Нагадуємо, за свідченнями краєзнавців, поховання знаходяться на місці, де зараз парковка для таксі біля площі. Втім, чи будуть проводити пошуки саме там, стане відомо згодом, каже Ольга Третьякова. Більше про загадку радянських поховань на площі Скорботи читайте у статті Історія руйнації

Як повідомлялося, необхідно встановити місця поховання радянських солдатів, щоб мати змогу почати реконструкцію площі. Зазначається, що вона у майбутньому має стати місцем вшанування наших героїв.

Ольга Пукавчук

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com