Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Заради вітрини демонтували частину стіни історичного будинку в Коломиї. Що каже архітектор?

Заради вітрини демонтували частину стіни історичного будинку в Коломиї. Що каже архітектор?

Заміна дверей в історичних будівлях Коломиї вже неодноразово викликали в містян хвилю обурення. На початку серпня цього року журналісти Інформатора побачили, що в одному із давніх будинків в центральній частині міста встановили нові металопластикові двері. Але для цього вирішили демонтувати частину стіни будинку.

Інформатор Коломия звернувся за коментарем в управління містобудування Коломийської міської ради, щоб дізнатися, чи законні такі дії.

Нові металопластикові двері встановили при вході в одне із нежитлових приміщень буд №6 по вул. Січових Стрільців. До цього там також були металопластикові двері, але значно вужчі. Частину стіни будинку вирішили демонтувати, щоб встановити ширші двері.

Так колись виглядала ця частина будівлі. Скрін з google.maps

Начальник управління містобудування Андрій Олійник розповів, що будівля на Січових Стрільців, 6 не є пам’ятною архітектури.

“По історико-архітектурному плану міста вона визначена як значна рядова будівля, тобто така, що може підлягати реконструкції. Навіть враховуючи, що будівля знаходиться в межах історичного ареалу, за бажанням власники можуть здійснити її реконструкцію”, – прокоментував головний архітектор Коломиї.

Однак для проведення реконструкції теж потрібні відповідні документи, адже будь-який процес будівництва має йти згідно дозвільних документів.

Читайте також: Як коломияни історію рятували: відновлені розкішні двері на Чорновола, 9

Січових Стрільців, 6. Встановлені нові двері

Як повідомив начальник управління містобудування, власники будівлі звернулися до управління містобудування Коломийської міської ради, щоб отримати містобудівні умови та обмеження по реконструкції.

“Там не тільки заміна вікон, а й втручання в несучі й огороджувальні конструкції. Тоді це підлягає під поняття реконструкції”, – додав Олійник.

За словами головного архітектора міста, містобудівні умови та обмеження – це вихідні дані для проектування, на основі яких проектант робить проект. А вже дозвільні документи видає інспекція державного архітектурно-будівельного контролю.

Інформатор звернувся за коментарем до відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю Коломийської міської ради. Через деякий час ми все ж отримали відповідь, що у відділі зареєстроване повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо реконструкції нежитлового приміщення по вул. Січових Стрільців, 6.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору