Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Ворогам – грізну Паляницю: як б’є нова українська ракета-дрон

Ворогам - грізну Паляницю: як б'є нова українська ракета-дрон

У свій 33-ій День Незалежності Україна представила далекобійний дрон-карету, назву якого не здатні вимовити вороги. Тим часом вартість її набагато нижча від аналогів.

Чим ця зброя унікальна і яку інформацію про Паляницю уже розсекретили – розповість Інформатор.

Наразі засекреченими залишаються відомості про бойову частину і систему наведення БПЛА. А проте тактико-технічні характеристики ракети-безпілотника роблять Паляницю унікальною зброєю, здатною змінити хід війни.

Деякими деталями про “Паляницю” поділився міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. По-перше, він уточнив, що Паляниця знищила військовий об’єкт противника на окупованій території України, а не на території Росії.

За словами президента України Володимира Зеленського, це новий спосіб помсти агресору. Точні технічні характеристики Паляниці ані президент, ані міністр не розкрив. Але деякі дані про винахід дізнаємося завдяки проєкту United24, який оприлюднив відео “Паляниці” 25 серпня.

Ракетний дрон – новий клас озброєння

В Україні є дрони для виконання різних завдань: для знищення ворога в повітрі, на землі, на морі, а також на різних відстанях. Є дрони для мінометної, артилерійської підтримки. Ракета-дрон “Паляниця” – це представник абсолютно нового класу озброєння ракетних дронів. Військові аналітики вже деякий час звертають увагу на те, що сучасні далекобійні ударні безпілотники за своїми характеристиками наближаються до крилатих ракет. З часом різниця між ними може зникнути.

За словами Камишіна, це “наступний крок у розвитку українських оборонних технологій”.

Узагальнили деякі розсекречені відомості про “Паляницю“:

  1. Цей безпілотник був розроблений українськими інженерами за півтори року.
  2. Запускається з наземної платформи і має дальність польоту до 600-700 км.
  3. В зоні його досяжності знаходяться близько 20 російських військових аеродромів, включаючи “Саваслейку” в Нижньогородській області РФ, звідки злітають ворожі бомбардувальники.
  4. Бойова частина і система наведення БПЛА залишаються засекреченими. Бойова частина розташована в передній частині дрона-ракети.
  5. У “Паляниці” турбореактивний двигун.
  6. Ракета-дрон має класичну аеродинамічну форму, з крилами в середній частині ракети і, ймовірно, рухомим кермом у хвостовій частині.
  7. Вартість ракети-дрона набагато нижча від аналогів. Робота над її здешевленням та збільшенням виробництва триває.
  8. Деталі запуску з наземної платформи не були розкриті.

Зброя, назву якої росіянам буде складно вимовити

За словами Президента України, назву ракети-дрона “Паляниця” ворогу буде складно вимовити. А ще – цій зброї складно протидіяти.

Нагадаємо, що українські військові використовують на фронті дрони-санітари. Вони потрібні для евакуації загиблих, до тіл яких неможливо або небезпечно дістатися. Окупанти були вражені, коли побачили, як ці “дрони з клешнями викрадають російських поранених військових”.

Також українські військові з минулого року навчилися використовувати октокоптер “Баба-Яга” як ретранслятор та носій для FPV дрона-камікадзе. Такий підхід ще тоді мав змінити дальність застосування FPV-дронів. Завдяки октокоптеру українські дрони могли літати до 20-30 км.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору