Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Захиснику з Косівщини Руслану Данку посмертно присвоїли звання Героя України

Захиснику з Косівщини Руслану Данку посмертно присвоїли звання Героя України

Старший лейтенант Руслан Данко із села Смодна до війни був тренером з греко-римської боротьби. Він долучився до лав ЗСУ на другий день повномасштабного вторгнення. На фронті був командиром розвідувального взводу. Захисник загинув на Запоріжжі 23 лютого 2024 року. Днями Президент України Володимир Зеленський посмертно присвоїв Данку Руслану звання “Герой України” з наданням ордена “Золота Зірка”.

Інформатор Коломия ділиться історією життя воїна та схиляє голову перед Героєм, який поклав своє життя за нашу країну.

Данко Руслан Дмитрович народився 5 липня 1990 року в селі Смодна Косівського району. Навчався у Косівській школі №2, яку закінчив у 2007 році. Вступив до Національної академії внутрішніх справ, під час навчання успішно закінчив військову кафедру.

Працював у Києві. Повернувся до рідного Косова. У 2018 році одружився з коханою дівчиною — Анною. В щасливому шлюбі народився синочок Матвійко.

З дитинства Руслан займався боротьбою греко-римського стилю. Був талановитим та сильним борцем, здобувши спортивне звання «кандидат у майстри спорту».  З 2019 року працював тренером з греко-римської боротьби у Косівській ДЮСШ «Гірське орлятко», вихованцем якої був сам. За це у війську отримав свій позивний «Тренер». Активно працював у напрямку розвитку спорту на теренах Косівського району. Мріяв після Перемоги повернутися до тренерської діяльності та виховання у дусі свідомого українства молодих спортсменів.

Наступного дня після початку повномасштабної війни разом із групою спортсменів-однодумців вступив до лав 74 окремого батальйону 102 окремої бригади ім. полковника Дмитра Вітовського Сил ТРО ЗСУ. В квітні прибув у зону проведення бойових дій у Запорізькій області, де до моменту загибелі виконував бойові завдання на посадах командира взводу вогневої підтримки роти вогневої підтримки, пізніше, командира розвідувального взводу 74 ОБ. За час несення служби мав більше 100 бойових виходів.

“Проявив себе як хоробрий, відповідальний, сильний духом і самовідданий офіцер, який завжди діяв із холодним розсудком та притаманним йому аналітичним мисленням. При виконанні особливо складних і відповідальних бойових завдань – завжди був присутній разом зі своїми бійцями, у зв’язку з чим – користувався безумовним авторитетом перед своїми підлеглими, побратимами та вищим командуванням”, – йшлося у петиції про присвоєння звання Героя України полеглому воїну.

Старший лейтенант Руслан Данко загинув 23 лютого 2024 року поблизу Малинівки, Пологівського району, Запорізької області, при виконанні бойового завдання, прикриваючи відхід однієї із бойових груп, внаслідок прямого влучання ворожого «дрона-камікадзе».

Вдома на нього чекали батько, мати, дружина і п’ятирічний син…

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові 23 серпня 2024 року, у День Державного Прапора, Президент України присвоїв Руслану Данку звання Героя України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”  (посмертно).

Світла пам’ять Герою України…

Нагору