Коломия До сайту

Між селами Микуличин та Космач знайшли уламки німецького літака Другої світової війни

Між селами Микуличин та Космач знайшли уламки німецького літака Junkers Ju-52, який використовували в часи Другої світової війни.

Розповідає Інформатор Коломия, посилаючись на Суспільне.

Ймовірно, літак сідав на край полонини Куратул на висоті понад одну тисячу метрів та зазнав значних ушкоджень.

Про історію падіння літака неподалік Космача пошуковцям розповів місцевий житель — майстер Богдан Костюк, який виготовляє трембіти та бубни з елементів літака, який впав у Карпатах. Відтак, Експедиція почалася пів року тому.

“Ми зв’язалися з цим майстром і він, як міг, розповів про місце. Але він — людина старша і детально не зміг пояснити, де то є”, — каже Андрій Кір’янов.

24-25 серпня учасники експедиції займалися пошуком уламків німецького літака. Люди, що живуть неподалік полонини Куратул, підказали орієнтовне місце, де можуть бути залишки бомбардувальника.

За переказами майстра Богдана Костюка, на борту було 20 офіцерів.

“Як розповів майстер, літак сів досить м’яко на полонині. Німці всі вийшли й пішли до села, я так розумію, до Космача. А літак з часом місцеві  місцеві розібрали. На мою думку, це було в 1943-1944 роках”, — говорить Андрій Кір’янов.

На думку пошуковця, уламків було достатньо, щоб визначити модель літака. За гофрованою обшивкою Андрій Кір’янов визначив, що це — Junkers Ju-52.

“Номер, на жаль, ми не знайшли. В архівах у Космачі взагалі немає про падіння цього літака. Тобто екіпаж, імовірно, був живий. Літак якось плавно сів там, але розвалився. Ось і ми ті залишки деталей знаходимо, а більшість забрали або німці, або місцеві розібрали. Від трьох здоровенних моторів жодного уламка немає взагалі”, — розповідає Андрій Кір’янов.

Як зазначається, літак був не сильно пошкодженим, проте злетіти вже не зміг. Тому місцеві мешканці розпиляли його, і розтягнули деталі, щоб в пдальшому використати в побуті. На Прикарпатті так часто робили через дефіцит матеріалів.

Зі слів пошуковця, всі знайдені деталі німецького літака учасники громадської організації “Пошук літаків ДСВ в Україні” передадуть до Державного музею авіації імені Олега Антонова у Києві.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com