Інформатор Коломия

ГОРОДЕНКА

Відбулися штрафами: який вирок винесли у Городенці спільникам за переправлення чоловіків за кордон

Відбулися штрафами: який вирок винесли у Городенці спільникам за переправляння чоловіків за кордон

У перший рік повномасштабного вторгнення директор транспортної фірми “Круїз Бус” разом із спільником у Коломийському районі вносили неправдиві дані у систему «Шлях» і переправляли військовозобов’язаних чоловіків за кордон. Цікаво, що фірма зареєстрована якраз перед розгортанням злочинної схеми. А 14 серпня 2024 року Городенківський районний суд виніс вирок цим горе-бізнесменам.

Інформатор Коломия розповість більше за матеріалами вироку суду.

Під слідство потрапило двоє жителів Коломийщини: перший – директора ТОВ «КРУЇЗ БУС», уродженець міста Городенка. Другий – родом з села Ясенів Пільний Городенківської громади, офіційно непрацюючий. Прокуратура зібрала достатньо доказів протиправної діяльності цих чоловіків, а від так їхні методи отримання прибутку розглядали у суді.

Відомо, що керівник ТзОВ «Круїз бус» як фірми, що спеціалізується на  пасажирських перевезеннях за кордон, мав доступ до системи «Шлях». Разом із спільником вони знаходили військовозобов’язаних чоловіків, які готові були заплатити 5000$  за переправляння за кордон.

Для цього городенківські комерсанти вносили неправдиві відомості до системи “Шлях”: нібито працевлаштовували утікачів водіями.

Перший завдаток у 1000$ по цій схемі спільники отримали у 2 листопада 2022 року. Згодом із цим охочим покинути рідну країну уклали фіктивний трудовий договір. А вже 26 листопада клієнта підвезли на SPRINTERі до  пункту пропуску Шегені й отримали решта 4000$.

Відтак у кримінальній справі знаходимо дані про ще 17-ро чоловіків, які у якості другого водія перетнули держкордон: то через Шегені, то через Краківець чи Чоп. Та схема виплила. Справу розслідувала прокуратура.

5 квітня 2024 року директор фірми “Круїз Бус”, розраховуючи, вочевидь, на більш м’яке покарання, пішов на угоду зі слідством, визнав свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.332, ч.2 ст.332, ч.3 ст. 332, ч.1 ст.358, ч.3 ст.358 КК України, сприяв органу досудового розслідування у розкритті вчинених ним діянь, що викладені в обвинувальному акті. За це

“Зважаючи на те, що сума одержаних коштів за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, є неспіврозмірною із вартістю арештованого в межах досудового розслідування майна, зокрема автомобілів, сторони погоджуються на призначення обвинувачуваному покарання без призначення додаткового покарання, передбаченого в санкції ч. 3 ст. 332 КК України, а саме конфіскації майна, як обов’язкового”, – йдеться у матеріалах цієї кримінальної справи.

А далі зовсім несподіваний поворот. Цитуємо з судової справи: “Крім того, в угоді зазначено, що вказані грошові кошти в сумі 4100 $ були вилучені органом досудового розслідування, що позбавило обвинувачених можливості розпоряджатись ними…”. І на завершення зазначають “всі громадяни, яких городенківські комерсанти переправляли через державний кордон, повернулись на території України”.

Вироком суду директора фірми визнали винуватим і призначили 140 000 грн штрафу з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк два роки без конфіскації майна.

Його спільнику присудили таке ж покарання.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору